MustSee: De laatste rit (Leica M)

MustSee: De laatste rit (Leica M)

jesse kraal 2607 6
Daimon Xanthopoulos fotografeerde al langer met Leica's, maar voor de bewegende beelden van zijn multimediaproducties gebruikte hij andere toestellen. De nieuwe Leica M kan echter filmen en dus werd deze camera ingezet voor zijn nieuwste korte film: 'De laatste rit'.

Op het blog van Leica-importeur Transcontinente schrijft Xanthopoulos dat hij in eerste instantie niet kon voorstellen dat iemand zou gaan filmen met een Leica M. Nieuwsgierig als hij was, heeft hij zelf de proef op de som genomen en de meetzoeker ingezet voor een prachtige film over Piet Lubbers, die ernstig ziek is en een laatste rit maakt op de door hem gekoesterde en onderhouden stoomtrein.

Leica M
Voor de audio-opnames werd een losse recorder ingezet. Foto: Daimon Xantopoulos

De beelden doen zeker niet onder voor videomateriaal gemaakt met andere fotocamera's dankzij 4:2:2-subsampling en het ontbreken van een AA-filter. Het kunnen gebruiken van het uitstekende Leica-glas met soepele handmatige scherpstelling mag natuurlijk ook als een groot voordeel worden gezien. Verder ziet de beeldmaker de meetzoeker ook als een voordeel, hij schrijft: 'omdat je niet hoeft te turen naar een digitaal scherm, maar je kan het "live" snel en soepel checken in de optische meetzoeker.'

Toch zijn er ook nadelen. Zo kun je niet tegelijkertijd zowel de elektronische zoeker als een externe microfoon gebruiken. Xantopoulos gebruikte voor het geluid een losse recorder, volgens hem sowieso een betere oplossing. Het geluidsspoor van de ingebouwde microfoon is gebruikt als referentie bij het monteren. Daarnaast mist hij ook een hdmi-uitgang. Gelukkig zien we van deze nadelen in de eindproductie niets terug.

De montage van de film is gedaan in Final Cut Pro X en de muziek is speciaal voor de film gemaakt door Stef Osadzinski & Ute Apfelstedt. Piet Lubbers, over wie de film gaat, is 20 augustus 2013 overleden.

Meer weten?

Meer weten over de Leica M en de cmos-sensor die de filmfunctie mogelijk maakt? In DIGIFOTO Pro 2.2013 lees je onze praktijktest van de camera. We namen het toestel mee naar Antwerpen om daar de ontwerper van de sensor de hemd van het lijf te vragen. Deze editie kun je hier nabestellen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van roelj

Mooi artikel trouwens, dat over de CMOSIS-sensor in de Leica M.

afbeelding van StephandeLaat

Wat een schitterende docu! Erg mooi om iemand zo gepassioneerd over techniek en een groep mensen te horen praten. Mooi werk Daimon!!!

afbeelding van Evert Winkelman

Prachtige opnamen. Ook omdat ik zelf bij Tata werk en regelmatig de trein zie en hoor rijden over het bedrijf.

afbeelding van Anonymous

Prachtige beelden! Zo te lezen niet de makkelijkste manier om te filmen, maar de Leica kwaliteit is duideljk
te zien in alle beelden. Mooi werk.

afbeelding van ad van rijen    advryen@home ,nl

ik heb bij ns de oliezuigers nog geweven voor tom en dit nog steeds doe in geldrop

afbeelding van Daimon Xanthopoulos

Dank voor de attente berichten.