MustSee: Collodionfotografie in de praktijk

Redactie DIGIFOTO Pro 1620
In editie 3.2010 hadden wij een interview met Alex Timmermans, die zich bezighoudt met collodionfotografie. Een ingewikkeld proces, dat eigenlijk alleen duidelijk wordt als je het zelf ziet. Gelukkig heeft hij er onlangs een filmpje van gemaakt.

Alex Timmermansheeft als grote voorbeeld Sally Mann, bekend van haar grootformaat collodionlandschaps­foto's. Na het zien van een 'rare' fotoserie en een reportage over haar genaamd 'What Remains' was hij verkocht. Na zes jaar digitaal te hebben gewerkt en zelfs pinholefotografie te hebben geprobeerd kreeg hij een hand naar aparte, andere typen fotografie. Met collodion­fotografie kon hij helemaal 'back to basic', terwijl hij de charme van een klassieke camera ontdekte.

Collodion

Zijn zolderkamer staat vol met chemicaliën waar een laboratorium nog een puntje aan kan zuigen en een gebruiksaanwijzing bestaat niet. Collodionfotografie vergt een secuur proces dat niet voor iedereen is weggelegd, maar met geduld, de ruimte en een goed concentratie­vermogen is het te leren. Alex Timmermans is daar het levende bewijs van en in onderstaande filmpje laat hij goed zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van een collodionfoto.

Interview

'Het eerste half jaar dat ik met collodionfotografie bezig was, lukte misschien een op de twintig platen, de rest was onder- danwel overbelicht, niet schoon genoeg of bewogen. Daarnaast had ik in het begin ook nog eens een probleem met de menging van de chemicaliën, waardoor het hele proces bij voorbaat al mislukt', vertelde Alex ons. Nu geldt hij als schoolvoorbeeld. Onlangs is zijn wens in vervulling gegaan: tatoeagekoning Henk Schiffmacher voor zijn camera krijgen. Daarnaast komt binnenkort zijn langverwachte nieuwe 'wet plate'-camera binnen, van 20 x 20 inch. Lees het hele interview met hem in editie 3.2010.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie