MustSee: Carl Zeiss-objectieven stresstest

Julian 1749 1
Het glaswerk van Carl Zeiss kan wel tegen een stootje. Maar hoeveel kunnen de objectieven precies hebben? Dat zoekt Carl Zeiss zelf uit in het laboratorium. Tijdens de stresstest krijgen de objectieven onder andere extreme temperatuurwisselingen te verduren.

Norbert Wittekindt is hoofd van de testafdeling van Carl Zeiss. Al vijftien jaar lang is hij werkzaam bij de objectievenfabrikant, zijn takenpakket bestaat onder andere uit het laten vallen van het prijzige glaswerk.

In de stresstest worden objectieven blootgesteld aan extreme condities. Zo gaat een objectief een aantal uur de oven in om verwarmd te worden tot temperatuur van 70 graden, om vervolgens tot -40 graden celcius afgekoeld te worden.

Ook een vibratietest behoort tot het programma. Voor en na de test wordt een mft-grafiek gemaakt. Een objectief slaagt alleen als de optische prestaties niet afnemen ondanks de flinke mishandeling.

afbeelding van beeldbak

Alleen jammer dat het spul onbetaalbaar is en degene die het kopen meestal in een vitrine kastje zetten zonder er al te veel mee te doen