Bullet Time met 50 Canon EOS-1D X camera's

MustSee: Bullet Time-video met 50 Canon EOS-1D X camera's

Jooshua Franssen 5694 7
Voor het 'bullet time'-effect heb je een opstelling met veel camera's nodig. Dat kan flink in de kosten lopen, zeker als je vijftig Canon EOS-1D X'en gebruikt in combinatie met EF 24-70mm f/2.8L II USM-objectieven. DokLab zette met hulp van Canon deze bullet time-rig in elkaar ter waarde van zo'n 400.000 euro.

Videoproducent DokLab werd door gevraagd door een Zwitsers televisiestation om een nieuwe sport, genaamd 'bungee surfing' te documenteren. Hierbij wordt een surfer met behulp van een bungiejump touw achter een boot, met hoge snelheid vooruit getrokken. DokLab kwam met het idee om het Bullet Time-effect te gebruiken, maar een standaardopstelling met camera's geplaatst in een cirkel om het onderwerp heen, was niet mogelijk op het water.

Er moest dus een speciale opstelling bedacht worden om toch het gewenste effect te krijgen. DokLab had hier vijftig camera's en objectieven voor nodig en besloot de hulp van Canon Professional Network (CPN) in te schakelen. 'We vroegen aan Canon of ze vijftig camera's en objectieven ter beschikking konden stellen voor onze shoot,' vertelt Pierre Reischer van DokLab aan CPN.

Normaalgesproken heeft Canon niet zoveel camera's op een moment beschikbaar, laat staan van hun vlaggeschip; de EOS-1D X. Gelukkig voor DokLab was CPN bezig met voorbereiding te treffen om fotografen te ondersteunen bij de Wereldkampioenschappen atletiek en hadden ze de benodigde apparatuur beschikbaar. De totale waarde van de gebruikte camera's en objectieven bedraagt zo'n 400.000 euro.

Het maken van een stellage waar de vijftig camera's op gemonteerd moesten worden was één ding, alle camera's met de zelfde instellingen voorzien en tegelijk af laten gaan was een ander verhaal. Uiteindelijk is het DokLab gelukt om een de shots te maken die ze nodig hadden. De nabewerking duurde uiteindelijk twee weken, maar het effect mag er zijn. Meer informatie over de shoot lees je op de website van CPN, je vind hier ook het filmpje in het Engels nagesynchroniseerd.

afbeelding van Jooshua Franssen

Jooshua Franssen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jooshua

afbeelding van Anoniem

wist niet dat Canon nog camera's maakte?

afbeelding van Michel Nolsen

ja hoor 1 vd weinige die ze nog zelf maakt ook, Nikon maakt zijn eigen sensor niet eens.....

afbeelding van Jannes B

Verklaart waarom er zo weinig vernieuwing in zit :P

afbeelding van Anoniem

Dat doen ze wel, maar niet alles hè, D4 sensor is gewoon ontwikkeld door Nikon zelf. Dit is een lowlight beast. En de megapixel monsters komen van Sony.

afbeelding van Anoniem

Wat goed is hoef je niet te vervangen.

afbeelding van Anoniem

Wat goed is hoef je niet te vervangen.

afbeelding van Anoniem

Daarom vroeg ik me ook al af waarom Canon geen nieuwe sensoren uitbrengt?