MustSee: Battle for Hearts and Minds

Redactie 520 0
2 juli 2009. Vierduizend Amerikaanse Mariniers lanceren een massale helikopteraanval op een Talibanstelling in de Helmand-vallei in Afghanistan. De Britse fotojournalist Danfung Dennis was erbij met zijn 5D Mark II en filmde de vuurgevechten vanaf de frontlinies.

Gebruik van een statief is onder dergelijke omstandigheden uiteraard niet mogelijk. Om stabiel te kunnen filmen met de 5D Mark II gebruikte Dennis een Glidecam 2000 HD. De gehele rig (camera, lens, audio) is behoorlijk zwaar, pas na twee maanden had Dennis genoeg kracht in zijn arm om een langere periode aaneen te kunnen filmen.

Om op een groot diafragma te kunnen filmen gebruikte Dennis een Singh-Ray Vari-ND filter, wat helaas ook zorgde voor een ongelijkmatige belichting. Een ander probleem was het scherpstellen, dat moet handmatig als een opname is begonnen. Ook raakte de camera oververhit na 15 minuten filmen in de hitte van Afghanistan.

De Amerikaanse tv-zender PBS heeft ook beelden van Dennis gebruikt voor de documentaire ‘Obama’s War’ in het programma Frontline:

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie