MustSee: Anton Corbijn in 2008 over foto's Beatrix

Jasper van Bladel 3040 0
Toen koningin Beatrix in 2008 zeventig jaar oud werd, mocht fotograaf Anton Corbijn staatsieportretten van haar maken. Hij vertelde daarover bij Pauw en Witteman. Een interessant interview, mede over de afwezigheid van Corbijns donkere stijl in de foto's.

Corbijn is een bescheiden man, ondanks dat hij met vele grootheden der aarde gewerkt heeft. Zo zijn Bono en David Bowie daar enkelen van. Toch vond hij het een eer om door de RVD gevraagd te worden om koningin Beatrix te portretteren.

Kritiek

De uiteindelijke foto's kregen indertijd nogal wat kritiek te verduren. Reinildis van Ditzhuyzen, historica en auteur vond dat de koningin beter Willem-Alexander had kunnen vragen om een paar foto's van haar te maken. Ook collegafotograaf Koos Breukel was niet kapot van de foto's, hij vond ze een 'regelrechte ramp'.

Niet grauw en donker

Het klopt natuurlijk wel dat foto's die Corbijn van de majesteit maakte de donkere, ruwe zwart-witte kwaliteit missen die zijn foto's normaal kenmerken. In het interview, dat begint bij 13 minuten en 54 seconden, gaan Pauw en Witteman daar ook op in.


Klik op de afbeelding om het interview te bekijken.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper