MustSee: Anton Corbijn blijkt ster in dankwoorden

sanne 2336 0
Op 28 november werd De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs door Prinses Maxima uitgereikt aan Anton Corbijn. Op deze filmpjes zie en hoor je zijn bijzondere dankwoord en de reactie van enkele speciale gasten.

Corbijn ontving met de prijs 75.000 euro. Hij werd uitgekozen omdat hij volgens de jury als fotograaf en filmmaker een belangrijke rol speelde in de beeldvorming van de populaire cultuur van zijn generatie. Bij de uitreiking in Amsterdam waren ook de bandleden van U2 en Coldplay aanwezig, die vaak onderwerp waren en zijn van Corbijns fotowerk.

Protest

Voor het prijzengeld richtte Corbijn het cultuurfonds Het Haagsche Bluf op. Dit fonds moet het kunstklimaat in Den Haag met financiƫle ondersteuning stimuleren. In het onderstaande filmpje legt de fotograaf op zowel humoristische als imponerende wijze uit wat de doelstellingen van het fonds zijn en voor wie het initiatief bedoeld is. Duidelijk is dat Het Haagsche Bluf als sterk protest tegen de bezuinigingen van het kabinet geldt.

De rest van het filmpje vertelt Corbijn verder over zijn leven als fotograaf en zijn werk. Het levert ruim vijf minuten indrukwekkend beeldmateriaal op. Corbijn is klaarblijkelijk niet alleen een geroemde fotograaf; voor het houden van een goede speech draait hij ook zijn hand niet om. De afwisseling tussen humor en een serieuze boodschap zorgt voor een niet al te lichte ontroering.

Bono

In het tweede filmpje zien we Bono van U2 die een tekst van Herman Brood voorleest en opdraagt aan Anton Corbijn.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne