MustSee: Afrikaner Blood bij Pauw en Witteman

Jasper van Bladel 2200 1
De multimediale documentaire 'Afrikaner Blood' van Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder is erg succesvol. De makers zaten onlangs bij Pauw en Witteman. Ze vertelden daar over hun serie over een ultrarechts indoctrinatiekamp in Zuid-Afrika.

In de multimediale documentaire worden fotografie, video en geluid gecombineerd. Het onderwerp is een negendaags ultrarechts indoctrinatiekamp in Zuid-Afrika, waar puberjongens een racistisch gedachtegoed wordt bijgebracht. Vóór het kamp zijn ze fan van het multiculturele karakter van hun land, na afloop zijn de zwarte Zuid-Afrikanen opeens hun grootste vijanden.

Al vaker in de prijzen

De documentaire won onlangs de eerste prijs bij de multimedia contest van de World Press Photo. Daarnaast wonnen Njiokiktjien en Van Gelder al de 'Picture Of The Year Award' en werd de fotoserie ook al los onderscheiden.

Joop Swart Masterclass

Njiokiktjien is overigens door World Press Photo uitgekozen om als één van de twaalf jonge fotografen in november mee te doen met de Joop Swart Masterclass. Die Masterclass, waarin jonge fotografen samengebracht worden met ervaren autoriteiten op fotografiegebied, wordt dit jaar voor de 19e keer georganiseerd.

DIGIFOTO Pro Masterclass

In de DIGIFOTO Pro Masterclass 1.2012 staat een uitgebreid artikel over Ilvy Njiokiktjien. We liepen een dag met haar mee en spraken met haar over haar werk. Deze editie ligt nu in de kios en is ook te bestellen via onze website.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van  besorgde afrikaner

Tragies dat europa net altyd die slegte kant van afrikaners raak sien...
glo my die swartes doen veel meer rassistiese dade teen blankes...as ons teen hulle.so swartes mag ons vermoor, verkrag en martel?
maak gerus n' program van julius malema waar hy se' dat blankes moet dood, is dit dan reg? en ons president zuma met een boer een bullet? is dit dan nie rassisties nie? jammer dat liberale nederland so n' obsessie teen ons het.