Munem Wasif - Zoutwatertranen

Redactie 1188 0
Munem Wasif is een jong fototalent uit Bangladesh. Met een esthetisch oog documenteert hij de ecologische veranderingen in de Golf van Bengalen. Wasif brengt in indrukwekkende zwart-wit foto's de gevolgen voor de bevolking in beeld.

In Wasif's geboorteland, Bangladesh, komen vloed­golven en kusterosie voor en de oprukkende zee verzilt de grond. In het dichtst bevolkte land ter wereld waar iedere centimeter aan bruikbare grond een prijs heeft, is dat een grote zorg.

Persoonlijke verhalen

Wasif illustreert met persoonlijke verhalen de veranderingen die het verre zuidwesten van Bangladesh treffen. Op zijn motorfiets doorkruist hij het gebied en fotografeert de inwoners. Hij fotografeert een jonge vrouw voor een lemen hut, weggedoken in een deken. Elders richt hij zijn camera op een drietal mannen die boten, geladen met jerrycans vol water, door laag tij de zee in duwen. Hoewel niet expliciet in beeld gebracht maakt de fotoserie op subtiele manier zichtbaar hoe de overstromingen en het gebrek aan drinkwater het dagelijks leven beïnvloeden.

Foto © Munem Wasif, Vrouwen halen vers drinkwater, Bolabaria, Sathkira

Onbalans

De onbalans van het ecosysteem heeft zijn impact op het werk, de gezondheid en het leven van de Bengalen. De precieze oorzaak van de schommelingen in het zeewaterniveau is onduidelijk. Slechts één feit is meetbaar: het zoutgehalte in de grondwaterspiegel neemt toe. Het leidt tot een kettingreactie aan gebeurtenissen, waardoor landbouw onmogelijk is geworden. De oude beplanting groeit niet meer. 

Foto © Munem Wasif, Shajhan Siraj en zijn broers duwen boten door laag tij, Datinakhali, Sathkira

Munem Wasif

Munem Wasif (1983) werkt en woont in Bangladesh. Hij studeert af aan Pathshala, het South Asian Institute of Photography. Hij start zijn carrière bij de in Bangladesh gerenommeerde Engelstalige krant Daily Star. Zijn foto's worden gepubliceerd in verschillende nationale en internationale titels als Le Monde, Himal Southasian en Asian Geographic.

Foto © Munem Wasif, Sharashoti en Rubala Munda bij waterbron, Patrakhola, Sathkira

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie