Multicolr Search Lab zoekt foto's op kleur

Julian 713 0
Idée Inc. heeft een techniek ontwikkeld om foto’s te doorzoeken op kleur. In het Multicolr Search Lab kies je tot tien verschillende kleuren en vervolgens zoekt de website overeenkomende foto’s op internet.

Momenteel kun je in het Multicolr Search Lab zoeken in ruim 10 miljoen (creative commons) foto’s op Flickr. Daarnaast is een versie beschikbaar voor de stockfotowebsite Alamy, hier kunnen zo’n 2,8 miljoen foto’s doorzocht worden op kleur.

De techniek herkent niet alleen grote kleurvlakken, maar ook kleine details. Idée Labs maakt hiervoor gebruik van haar eigen Piximilar-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk collecties afbeeldingen te doorzoeken zonder dat hier keywords of meta-tags aan zijn toegevoegd.

TinEye
In Idée Labs worden meer vernieuwde ideeën uitgewerkt. Zo heeft het bedrijf zich voorgenomen alle afbeeldingen op internet te indexeren. Zo ontstaat een zoekmachine waarmee je bijvoorbeeld eenvoudig gebruik van je eigen foto’s op kan sporen. Upload een foto naar TinEye en de website gaat op zoek naar gelijkende foto’s op het web. TinEye heeft momenteel ruim een miljard afbeeldingen geïndexeerd.