MS Optical Sonnetar 25mm f/1.1 voor Pentax Q

jesse kraal 1822 0
Ze bestaan nog, oude mannetjes die in hun schuur bijzondere dingen in elkaar zetten. In dit geval is dat meneer Miyasaki, die op kleine schaal objectieven bouwt voor onder andere de Leica M-camera's. Zijn nieuwste creatie is een 25mm f/1.1 voor de kleine Pentax Q.

Toen voormalig telescoop-ontwerper Miyasaki met pensioen ging, vond hij het tijd voor een nieuwe hobby. Deze hobby groeide uit tot een heus bedrijfje, MS Optical, dat op kleine schaal objectieven produceert. Zo verschenen er al eerder een 35mm f/3.5 en een 28mm f/4. Beide extreem kleine en lichte objectieven voor het Leica M-systeem. De twee objectieven zijn zogenoemde Tripletten en bestaan uit slechts drie elementen.

Sonnetar 25mm f/1.1

Op het moment werkt Miyasaki aan de productie van een Sonnetar 25mm f/1.1 voor de Pentax Q, het lichtsterke objectief kost 650 dollar. Door de cropfactor van 5.5 levert dat effectief een brandpunt van circa 135mm op. Waarschijnlijk is het optisch ontwerp van de 25mm gebaseerd op een cctv-objectief, die wordt gebruikt voor bewakingscamera's. Het objectiefje oogt door de fraaie afwerking echter serieus.

Momenteel zijn er via Ebay drie exemplaren verkocht, hoeveel Sonnetar's Miyasaki gaat maken is niet bekend. Zijn eerdere creaties waren meestal beperkt tot tweehonderd exemplaren.

Sonnetar

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse