Monsterscore voor Nikon D800 bij DxO Labs

jesse kraal 4444 0
Na nog geen week aan de top, is de Nikon D4 al weer verstoten van de eerste plek als beste kleinbeeldcamera. Het blijkt concurrentie uit eigen huis, want het is de Nikon D800 die er met het goud vandoor gaat. Met 95 punten scoort de D800 hoger dan de beste digitale middenformaatcamera's.

Met een score van 95 blaast de sensor volgens DXO de concurrentie volledig weg. Voormalig nummer één en twee waren de Phase One IQ180-digitale achterwand met een score van 91 en de Nikon D4 met een score van 89. De scepsis over de erg hoge resolutie (36 megapixel) van de Nikon D800 lijkt daarmee ongegrond.

D800 versus D4
Alleen op het gebied van ruisprestaties blijft de Nikon D4 de D800 nipt voor

Twee maal derde plaats

DXO test de sensoren van camera's op drie verschillende kwaliteiten: kleurdiepte, dynamisch bereik en ruisprestaties. Kleurdiepte, het aantal kleurnuances dat een camera kan weergeven, is vooral het terrein van digitale middenformaatcamera's met hun grote sensoren. Nikon pakt echter een mooie derde plaats achter twee Phase One's.

Ook op het gebied van ruisprestaties pakt de Nikon D800 het brons, achter stalgenoten D3s en D4. Dit ondanks de resolutie van de D800 die respectievelijk drie en twee keer hoger is dan die van de D3s en D4. DXO voegt daar wel aan toe dat ze de scores normaliseren. Ze vergelijken de ruisprestaties op prints van gelijk formaat. Zou je op pixelniveau gaan kijken, dan is het verschil tussen de D4 en de D800 een stuk groter in het voordeel van de D4.

Één maal goud en eindoverwinning

Goud is er voor de prestaties op het gebied van dynamisch bereik, waar de D800 de D7000 en de Pentax K-5 voorbijstreeft. Alles bij elkaar zijn de twee bronzen plakken en het goud voldoende voor de eerste plek in het algemeen klassement.

Overigens testte DXO de Nikon D800, wellicht weet de D800E, zonder anti aliasing-filter een nog betere score te halen. Binnenkort zullen we de Nikon D800 ook zelf aan een test onderwerpen, om naast de sensorprestaties te testen hoe de camera in de praktijk functioneert.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse