Modulair camerasysteem van twee freelance ontwerpers

jesse kraal 2467 7
Meestal laten we designstudies van niet aan een cameramerk verbonden ontwerpers aan ons voorbij gaan, in dit geval vinden we het concept zo leuk dat we hem toch willen laten zien. Twee Koreaanse ontwerpers hebben een modulair systeem ontworpen voor een Sony NEX-achtige camera.

Sinds de digitale camera is de sensor dikwijls de beperkende factor als het op de levensduur van toestellen aankomt. Niet zozeer de mechanische onderdelen zijn aan het einde van hun latijn, maar de digitale technologie is binnen enkele jaren sterk verouderd. Vanuit die gedachten zijn de Koreaanse ontwerpers Dae jin Ahn & Chun hyun Park aan het tekenen gegaan. Het resultaat is een modulair systeem dat er ook nog eens gelikt uitziet en luistert naar de naam Equinox.

Equinox

De basis wordt gevormd door een kleine vierkante module, die in dit geval voorzien is van een (fullframe?) sensor en een Sony E-vatting. Deze module kun je bevestigen in een drietal verschillende behuizingen, variërend van eenvoudig tot geavanceerd. Aangezien de module zelf geen fysieke knoppen heeft maar alleen een groot aanraakscherm aan de achterkant, zijn de behuizingen voorzien van enkele tot veel fysieke knoppen.

Equinox

Zeker de middelste behuizing ziet er wat ons betreft erg goed uit. Een beetje Sony NEX, Hasselblad Lunar en nog een snufje Apple: fraai! Toch zien we ook nog wat praktische bezwaren die beter uitgewerkt moeten worden. Zo is de kleinste behuizing voorzien van een optische zoeker, die echter niet verwisselbaar lijkt. De middelste behuizing heeft een standaard accessoireschoen terwijl deze op de meest geavanceerde behuizing weer ontbreekt. Ook zaken als een usb-poort of microfooningang zien we niet direct terug.

Equinox

De kans dat we dit systeem ooit in de winkel gaan zien is waarschijnlijk nihil, het idee heeft wat ons betreft zeker potentie. De vraag is, zouden jullie zo'n camera aanschaffen, of zien jullie toch liever een behuizing waar alles al in is geïntegreerd?

Equinox

Afbeeldingen:  Dae jin Ahn & Chun hyun Park

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van toms

ER komt een dag dat wij onze eigen componenten printen gecombineerd met techniek van de leverancier.

afbeelding van wim hendriks

Ja zeker,direct.kijk naar de vormgeving van BMCC, KinaRaw ,Bolex,wel videocamera's maar met een DMG file waarvan je makkelijk een foto van minimaal 2,5k kan maken.

afbeelding van Anonymous

Geinig idee ja om onderdelen uit te kunnen wisselen. Fotografie is deels een beetje prutsen met techniek. Dus als er verschillende kits komen, met verschillende units, dan kan het lekker knutseleln zijn.

Van de andere kant vind ik een optische zoeker en een Canon 1D body wel zo fijn. Wellicht ben ik niet helemaal de doelgroep voor het concept.

afbeelding van Dennis Vermeulen

Ik vind het idee zeker potentieel hebben. Zo heb ik laatst een beetje op verschillende EVIL's zitten zoeken en ook op youtube filmpjes van gekeken. De NEX-7 met een van de beste low light performances. Nu zou het natuurlijk super zijn om zo'n zelf chip in een body te plaatsen wat mooi bij je dingen die op dat moment belangrijk zijn. Voor street photography zou je inderdaad een lekker compacte body met bijvoorbeeld een kleine EV kunnen gebruiken. In de studio misschien een grotere body met meer in te stellen dingen en ook aansluitingen voor bijvoorbeeld video of audio. Daarnaast zou je natuurlijk ook op deze manier body's kunnen maken waar 2 modules inpassen om zo 3D foto's te kunnen maken.

Ik ga een bedrijf starten! Wie kickstart mij? :D

afbeelding van Clau

Het zou eens tijd worden ook. Momenteel wordt je teveel gedwongen naar een bepaalt type met bijbehorend prijskaartje.

afbeelding van Erik Reijnders

ziet er Gaaf uit lekker compact in de tas. de lens bepaald hoe groot alles wordt. van mij mag het.

afbeelding van RH Boks

In basis goed idee, ik zou een module maken met keuze uit submodule voor bajonet (Nikon,Canon,Pentax,Sony,mamiya en Hasselblad) en een sensormodule ( APS-C, Full Frane en 40x50mm) alles met behoud van AF en alle functies.