Moby opent eigen fototentoonstelling

Redactie 952 0
Hij kwam, zei wat, speelde wat en vertrok vervolgens in een zwarte Mercedes Benz. Moby opende zijn eigen fototentoonstelling in Galerie Alex Daniëls in Amsterdam. Mensen op straat loerden door de ramen om een glimp op te vangen van de wereldberoemde muzikant.

Een combinatie van muziek en fotografie, dat was het idee. Moby, bekend van onder andere het nummer Porcelain en muziek die hij maakte voor meerdere films, lanceerde zijn nieuwe cd samen met een fotoboek. De beelden die daarin zijn opgenomen geven het leven van Moby weer, vol van anonieme ruimtes en constant onderweg. Nu bijvoorbeeld, toert hij door Europa om concerten te geven en tentoonstellingen te openen. In Amsterdam ging dat niet vlekkeloos.

Een beetje ingetogen staat Moby het publiek te woord.

Wandelschoenen

Terwijl persfotografen buiten een rij vormen, staat binnen een muzikant op zijn wandel­schoenen kalm de cameraploeg van RTL te woord. Als de rest van de pers en genodigden naar binnen mogen, heeft hij zich al teruggetrokken in een aparte ruimte. Ruim een half uur later wurmt hij zich door de menigte naar het achtereinde van de hal.

Flauw vallen

'I apologize for being so short. Most of you can't see me.' Zonder podium probeert Moby met een paar bijdehante opmerkingen het publiek stil te krijgen, wat aardig lukt. Op een akoestische gitaar begeleidt hij de zangeres die hij heeft meegenomen. Die klimt op een kast om zichtbaar te zijn voor het publiek. Moby doet hetzelfde maar stoot dan zijn nek tegen een lamp. Hij klimt naar beneden, staat zijn gitaar af en twee seconden later valt hij plat op de grond.

Moby bezeert zijn nek aan een warme lamp.

Vervolgens ploft de muzikant op de grond. De camera's gaan de lucht in.

Mercedes

De camera's gaan de lucht in, één van de medewerkers zegt: 'This is no joke by the way.' Het wordt wat onrustig in de hal en het feestje lijkt afgelopen te zijn. Even later is Moby weer op zijn benen geholpen en vervolgt hij: 'Let's play another song.' Het publiek klapt en de muzikant speelt nog iets uit zijn repertoire. Kort daarna begeleiden een paar mensen hem naar een zwarte Mercedes die voor hem klaar staat. De deur klap dicht en weg is-ie weer. Een beetje verbouwereerd blijft het publiek buiten staan.


Filmbeelden

De Amsterdamse omroep AT5 was met een cameraploeg aanwezig en filmde het optreden en de val van Moby.

Er wordt een donkere Mercedes voorgereden die de muzikant komt ophalen.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Destroyed is van bescheiden omvang en bevat een selectie beelden uit het bijbehorende boek. Tot 16 juni hangt het werk nog in Galerie Alex Daniëls aan de Weteringschans in Amsterdam. 'Destroyed' (fotoboek en cd) is daar voor 29,95 euro te koop. Je kunt het na publicatie ook bestellen via de website van uitgever Damiani.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie