'De wereld is te groot voor 35mm'

Mirrorless middenformaatcamera van Fujifilm

Redactie DIGIFO... 3253 2
50 jaar geleden stond Fujifilm voor het eerst op photokina. Twee jaar later bracht het de eerste middenformaatcamera uit, de G690. Nu komt het bedrijf met de GFX 50S . De eerste mirrorless middenformaatcamera van het Japanse bedrijf.

Fujifilm heeft er wel een handje van om photokina uit te kiezen om groot nieuws naar buiten te brengen. In 1988 kwam het bedrijf met de eerste digitale camera en zes jaar geleden kwam het bedrijf met de Fujifilm X100, de eerste camera in de immens populaire X-serie. Nu heeft Fujifilm de GFX50 aangekondigd.

Groot formaat

'De wereld is te groot om op een 35mm foto te bevangen', alsdus W. Eugene Smith. Fujifilm is het daar volledig mee eens en brengt daarom de GFX camera uit met een 43.8x32.9mm sensor. Deze sensor is 1.7 keer zo groot als de gebruikelijke 35mm fullframesensor en beschikt over 51.4MP. Fujifilm heeft voor dit formaat gekozen zodat je als fotograaf kan kiezen uit veel verschillende aspectratio's zonder veel resolutie te hoeven inleveren.Fujifilm GFX

Mirrorless

Fujifilm heeft laten weten dat het gekozen heeft voor een mirrorlesscamera, niet alleen om de camera compact te houden, maar ook omdat dit volgens Fujifilm betere beelden oplevert. Het bedrijf is er namelijk van overtuigd dat de klap van de spiegel funest is voor de scherpte van de foto.

Bekende Fujifilm camera

Deze camera zal voor veel Fujifilmgebruikers zeer vertrouwd aanvoelen.Het ontwerp lijkt op die van de XT-2 die recentelijk is uitgekomen. Wel beschikt deze camera over een klein lcd-scherp waardoor je snel je instellingen kan bekijken.

Verder is dit de eerste mirrorless middenformaatcamera met een focal plane sluiter, waardoor het met deze camera mogelijk is om een sluitertijd van 1/4000ste seconde te gebruiken, beschikt de GFX over een kantelbaar scherm en wordt de camera meegeleverd met een externe EVF.Fujifilm GFX

Objectieven en accessoires

Voor de GFX camera heeft Fujifilm een volledig nieuwe mount ontwikkeld. Voor deze mount komt het bedrijf met zes nieuwe objectieven, zowel in het prime-, zoom- en macrosegment. Deze objectieven zijn ontwikkeld om te werken met camera tot 100MP zonder vervorming te tonen en bij elk diafragma haarscherp te zijn.

Fujifilm komt later nog met een externe, draaibare viewfinder, een extern scherm en biedt het bedrijf tether shooting.Fujifilm GFX

Prijs en beschikbaarheid Fujifilm GFX

De Fujifilm GFX komt vroeg in 2017 uit en hoewel er nog geen prijs besloten is, richt het bedrijf op een adviesprijs van onder $10.000 voor de body en objectief.

Kijk voor meer informatie op de website van Fujifilm.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van RHBoks

Veel speculaties jarenlang sinds het einde van de Zi filmcamera, uiteindelijk is hij er de Fuji MF digital camera. Als de prijs onder de Hasselblad duikt wordt dit zeker mijn keus en zeg vaarwel Nikon. Het zou me zeker niet verbazen als er ook een adapter komt voor de H-serie objectieven dat zijn immers Fuji objectieven uit gemaakt voor de Fuji GX645 nu beter bekend onder de naam Hasselblad H-serie camera's.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Dan zou ik alvast gaan sparen. Fujifilm heeft tegen ons gezegd dat de camera significant onder de $10.000- wordt inclusief objectief. En ze hebben ons ook laten weten bezig te zijn met adapters voor meerdere objectieven, dus wellicht ook voor de H-serie objectieven.