Minimaal resultaat na protest vakorganisaties

Redactie 469 0
Begin deze maand maakte Sanoma bekend meer vrijheid te willen in het gebruik van materiaal van freelancers, zonder hiervoor extra te willen betalen. De nieuwe algemene voorwaarden zorgden voor protest bij de vakorganisaties, met minimaal resultaat.

De NVJ/NVF, de FotografenFederatie en Platform Makers hadden direct na de bekendmaking van de nieuwe algemene voorwaarden laten weten dat zij deze onaanvaardbaar vonden. Daarom gingen zij in gesprek met Sanoma, maar het resultaat is mager. Van de vier nieuwe 'spelregels' zal Sanoma er slechts één wijzigen, namelijk dat er geen sprake zal zijn van terugwerkende kracht voor eerder geleverd materiaal.

Sanoma

Sanoma laat de nieuwe algemene voorwaarden per 1 december aanstaande ingaan, omdat het bedrijf  zegt 'mee te moeten gaan in het huidige medialandschap dat zich kenmerkt door beweging en dynamiek'. De vakorganisaties waren het op drie van de vier punten niet eens met Sanoma, namelijk dat de licentie wordt uitgebreid van Sanoma Uitgevers Nederland naar de gehele internationale Corporation, deze met terugwerkende kracht gaat gelden voor al het in het verleden door de freelancer voor Sanoma vervaardigd materiaal en dat Sanoma het recht heeft om materiaal van freelancers ook aan derden door te verkopen. Op slechts één punt hebben de vakorganisaties dus gelijk gekregen.

Patrick Holleman

In een mail van Patrick Holleman, secretaris Freelancer en NVF bij de NVJ, aan PhotoQ laat hij weten dat Sanoma in haar communicatie voortaan helderder zal verduidelijken wat de wijziging van de leveringsvoorwaarden in de praktijk zullen betekenen voor de freelancers. Sanoma heeft daarnaast in het gesprek aangegeven dat (internationale) herplaatsing en doorverkoop zeer beperkt plaatsvindt en dat er een protocol/procedure in de maak is waarin dit soort afspraken met freelancers worden geregeld. Een ander belangrijk punt is volgens Holleman dat Sanoma heeft aangegeven om blijvend strategisch in gesprek te willen zijn met de NVJ & NVF over freelancersbelangen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie