Minder compacts maar meer dslr's verkocht

Redactie 644 0
Een daling op de Nederlandse markt, maar een stijging wereldwijd. Een kleinere omzet, maar grote verwachtingen. GfK biedt met recent marktonderzoek een kijkje in de fotografiemarkt, waar ondanks een daling toch positieve resultaten worden verwacht.

In Nederland zijn in de eerste zeven maanden van 2010 846.000 digitale camera's verkocht, een daling van 2,3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling in aantallen is groter dan de daling in waarde, waar 1,8 procent op ingeleverd is. Er werd in totaal voor 183 miljoen euro aan omzet gedraaid op de digitale fotografiemarkt. Camera's met een vaste lens nemen 86 procent van de verkoopaantallen voor hun rekening. Van de 14 procent die een camera met verwisselbare lens koopt, kiest vrijwel iedereen (99 procent) voor een dslr. De markt voor compacts met verwisselbare lenzen is wel groeiende, maar vormt momenteel dus maar één procent.

Verwachting

De verwachting is dat er dit jaar in totaal 1,3 miljoen fixed lens-camera’s over de Nederlandse toonbanken zullen gaan, een daling van 7 procent ten opzichte van 2009. Voor verwisselbare camera's wordt echter een groei van 8 procent verwacht, wat een stijging naar 220.000 stuks ten gevolge heeft. Wanneer deze gekocht worden, gebeurt dat in ruim 40 procent van de gevallen bij een fotospeciaalzaak. De verkoop in de electrovakhandel is met één procent gedaald naar 44 procent, terwijl grote ketens juist een procent winnen en nu 12 procent van de markt opeisen.

Europa

Terwijl in West-Europa de markt door de economische crisis enkel stagneerde, kreeg deze in Oost-Europa juist ferme klappen. De fotografiemarkt heeft hier echter weinig van gemerkt, want terwijl er in Oost-Europa een kwart meer camera's verkocht werden, was dat in het westen slechts 4 procent. Reden hiervoor is dat er in West-Europa al een marktverzadiging van zo'n 60 tot 80 procent is, waardoor de hoofdmoot bestaat uit uitbreiding, vervanging of verbetering.


Groei

In Oost-Europa groeide de markt voor fixed lens-camera's met 8 procent qua aantallen en 12 procent in waarde. Voor camera's met verwisselbare lenzen was de groei in West-Europa 10 procent, terwijl dat in Oost-Europa maar liefst 29 procent was. In totaal werden in West-Europa 16 procent van de camera's via internet verkocht en dat is wereldwijd gezien het grootste aantal.

Wereld

Om het plaatje compleet te maken, kijken we nog even naar de wereldschaal. Daar is over het algemeen een groei te zien, terwijl er vorig jaar een groot aantal regio's waren met een daling. GfK verwacht dan ook een totale verkoop van 141 miljoen digitale camera's over 2010, wat zelfs een stijging ten opzichte van 2008 (een succesjaar) zou zijn. De fotografiemarkt groeide wereldwijd in de eerste zeven maanden van 2010 met 11 procent, met de nadruk op Oost-Europa (25 procent), Latijns-Amerika (51 procent) en Azië (20 procent).

China

Grote aangever voor deze stijging is China, waar wordt verwacht dat dit jaar 14 miljoen camera's over de toonbank gaan. Voor volgend jaar is dat aantal zelf 16 miljoen. De markt voor dslr's groeide wereldwijd met 22 procent in het eerste halfjaar, het tweede kwartaal was dat aantal zelfs 32 procent.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie