Milieuactivist exposeert luchtfoto's met vervuiling

Redactie 1182 0
De Amerikaanse fotograaf en milieuactivist J Henry Fair exposeert zijn project ‘Abstraction of Destruction’ in Galerie Eduard Planting. De kleurrijke luchtfoto’s tonen op het eerste gezicht abstracte landschappen, maar tegelijkertijd ook de onmiskenbare milieuvervuiling.

De expositie ‘Abstraction of Destruction’ oogstte eerder dit jaar in New York veel bewondering. De  foto’s roepen beelden op van alchemie, met een rijk kleurenpalet van groen, oranje, blauw, geel en rood. Elke foto bevat geheimzinnige informatie over het eigenlijke onderwerp. Fotograaf en milieuactivist J Henry Fair zet met zijn tentoonstelling de toeschouwer constant aan de denken.

Duidelijke boodschap

De foto’s, in grootte variërend van 76 x 100 cm tot 140 x 178 cm, hebben een duidelijke boodschap van J Henry Fair meegekregen: ook al ziet het er esthetisch bijzonder fraai uit, de gevolgen van de getoonde vervuiling van het milieu kunnen niet zonder consequenties zijn. De beklemmende beelden zijn niet abstract, maar tonen de werkelijkheid van industriële littekens op ons landschap.

 Bewustwording

Het is de missie van Fair om de kijker bewust te maken van milieueffecten, veroorzaakt door onze consumptiemaatschappij. Liever dan de harde confrontatie, kiest hij ervoor om veelal vanuit de lucht de bizarre schoonheid van het overal aanwezige afval te laten zien. Op deze manier legt hij de paradox bloot tussen abstractie en werkelijkheid, de schizofrenie van het vernietigen van onze leefomgeving als gevolg van het nastreven van meer comfort.

 The Day After Tomorrow

J Henry Fair vindt de huidige cultuur verslaafd aan olie en ongebreideld consumentisme. Dit gaat veelal ten koste van onze natuurlijke reserves en resulteert in milieuvervuiling. Met zijn fototoestel als ‘wapen’ tracht hij de mensheid hiervan te doordringen. Recentelijk is het eerste boek van J Henry Fair verschenen: ‘The Day After Tomorrow: Images of Our Earth in Crisis’.

Foto © J Henry Fair - Inside of tank at Syncrude oil sands upgrader

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie