Microsoft wil kleuren verbeteren met scRGB

Julian 510 0
Het menselijk oog is in staat om op een zonovergoten dag met fel licht, ook in donkere schaduwpartijen subtiele details waar te nemen. Digitale camera's, monitoren en bestandsformaten zoals JPEG zijn daar beduidend slechter in.

sRGB
Het merendeel van de huidige camera's en computers gebruikt de sRGB kleurruimte. Deze in 1990 door Microsoft en Hewlett-Packard ontwikkelde standaard beschrijft kleuren als een combinatie van rood, groen en blauw. De bedoeling van deze standaard was om kleuren op bijvoorbeeld websites consistent weer te geven op verschillende computers.

Ondanks dat de meeste mensen niet ontevreden zijn over de weergave van beelden op hun computerscherm, toont de sRGB standaard zijn limieten voor professionals en amateurs die hun foto's bewerken. De standaard is ontworpen voor oude CRT-monitoren met een inmiddels achterhaald kleurenspectrum. Niet alleen in kleurdiepte kent sRGB limieten, ook de schaduwtonen en de verschillen tussen licht en donker zijn beperkt.

scRGB en AdobeRGB
Microsoft wil een einde maken aan deze beperkingen en draagt als oplossing zijn scRGB standaard aan. Deze kleurruimte is (zoals de naam doet vermoeden) een uitbreiding van de sRGB standaard. Zwart en kleuren zoals 100 procent groen zullen er exact hetzelfde uitzien met beide profielen, maar een scRGB bestand zal veel meer kleurinformatie kunnen bevatten dan het menselijk oog kan zien. Deze informatie kan vervolgens van pas komen bij het bewerken van bestanden.

Microsoft heeft het 'HD Photo' (JPEG XR) formaat in leven geroepen als drager voor het scRGB-profiel. Meer informatie per pixel zou logischerwijs grotere bestanden opleveren, maar Microsoft zegt ruimte te winnen door de compressie van het HD Photo formaat, die ruwweg twee keer zo effectief is als de huidige JPEG standaard.

Ondertussen is er in de professionele grafische wereld al een alternatief voor sRGB. Sinds 1998 is het AdobeRGB, van de welbekende Photoshop fabrikant, in opmars. AdobeRGB beschikt over een ruimer kleurbereik dan sRGB en wordt met name gebruikt bij het afdrukken van bestanden.

Ondersteuning
Het AdobeRGB profiel laat zien hoe moeilijk het is een nieuwe standaard aan populariteit te doen laten winnen. Over het algemeen zijn het enkel de dure camera's die het formaat ondersteunen en de meeste software kan er niet mee overweg. Een JPEG afbeelding met AdobeRGB profiel bekeken in Internet Explorer of Firefox ziet er flets en kleurloos uit. De enige manier om fatsoenlijk online een AdobeRGB afbeelding te bekijken is met Safari, op een Apple systeem.

Microsoft kan niet tippen aan de invloed van Adobe in de grafische wereld, maar beschikt wel over een andere kracht: Windows. Ondersteuning voor scRGB en het HD Photo-formaat is ingebouwd in Windows Vista en ook chipmakers hebben de technologie al geïmplementeerd in beeldprocessors voor digitale camera's. Maar onduidelijk is nog wanneer deze techniek daadwerkelijk op de markt verschijnt.