Microsoft promoot eigen alternatief voor Jpeg

Redactie 433 0
Moderne camera's willen meer informatie wegschijven dan de huidige standaard voor fotobestanden (Jpeg) aankan. Professionals slaan foto's daarom op als 'Raw'-bestand, maar dat is niet efficiënt. Microsoft promoot zijn eigen alternatief.

Microsoft heeft jarenlang gesleuteld aan een alternatief voor de Jpeg-standaard. Jpeg werd meer dan vijftien jaar geleden ontwikkeld om tientallen foto's op één diskette weg te kunnen schrijven. De Jpeg-compressie was (en is) verbazingwekkend 'knap', maar sluit anno 2007 niet meer aan op de wensen van de moderne fotograaf met een spiegelreflex-camera. De hoge resolutie-foto's in een grotere kleurdiepte vergen een opslagsysteem dat efficiënt met al die beeldinformatie omgaat, maar niet al te 'grof' informatie weggooit.

Windows Vista
Microsoft ziet zijn 'HD Photo format' als een geschikte kandidaat. Standaard ondersteunt Windows Vista het al in zijn meegeleverde grafische programma Photo Gallery. Nu komt er een samen met Adobe ontwikkelde plug-in beschikbaar die Photoshop beelden in het HD Photo-format laat openen of wegschrijven. De plug-in kan gratis van de Microsoft-site worden geplukt. De software komt ook voor het Apple-platform beschikbaar. 

In hardware
Uiteraard komt het HD Photo-formaat pas tot zijn recht als fotocamera's het 'in de hardware' gaan ondersteunen. Microsoft meldt aan Cnet.com dat enkele Taiwanese fabrikanten die produceren voor verschillende merken bezig zijn de compressie in te gaan bouwen. Het zal nog wel twaalf tot achttien maanden duren voor de eerste camera's met ondersteuning van het Photo HD-formaat op de markt komen.

Microsoft ziet HD Photo als een 'industriestandaard' die breed mag worden toegepast. Vandaar de naamsverandering: het heette eerst 'Windows Media Photo'.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie