Microsoft Photosynth

Julian 611 0
Afgelopen zondag vond de opening plaats van de expositie Personal Panorma in het Panorama Mesdag te Den Haag. De tentoonstelling maakt gebruik van Microsoft's Photosynth, een techniek die het mogelijk maakt driedimensionale beelden te cre

Personal Panorama
De tentoonstelling is onderdeel van het Innovation Art Initiatief, een project waarbij de visie van kunstenaars op het gebruik van moderne technologie wordt getoond. De moderne technologie bestaat in dit geval uit Microsoft’s Photosynth. Photosynth is een van de future products van Microsoft. Een technologie die voorlopig nog niet beschikbaar is voor de consument en nu voor het eerst publiekelijk tentoongesteld wordt. Photosynth maakt uit een collectie foto’s een driedimensionale reconstructie, waar de gebruiker als het ware doorheen kan vliegen.

De tentoonstelling bestaat uit 104 ingelijste screenshots waarop afbeeldingen van Photosynth in werking te zien zijn.  Daarnaast zijn er twee computers beschikbaar waarop de bezoeker zelf in een enkele Photosynth-omgevingen kan bewegen.


Stitchen vs Synthen
In de expositie wordt nog eens benadrukt dat ‘synthen’ iets anders is dan ‘stitchen’. Stitchen is de techniek die nu voornamelijk toegepast wordt bij het maken van panorama’s uit een verzameling foto’s. Bij een stitch worden alle foto’s aan elkaar ‘genaaid’ tot een grote plaat. Deze kan vervolgens bijvoorbeeld met behulp van Apple's QTVR in een virtuele 360 graden omgeving worden bekenen, maar altijd vanuit hetzelfde perspectief.

Photosynth pakt het anders aan. Foto’s worden niet aan elkaar geplakt, maar behouden hun afzonderlijke vorm en grootte. Het programma probeert met de beschikbare afbeeldingen een 3D model te vormen van het onderwerp, waarop de foto’s weer geprojecteerd worden. Echter, je bekijkt de foto’s per stuk. Je kan als het ware door de omgeving ‘wandelen’, door steeds de referentiepunten van de volgende foto aan te klikken. De foto’s behouden hun originele perspectief en als er voldoende beeldmateriaal is kun je onderwerpen vanuit verschillende hoeken bekijken. Dit versterkt het gevoel van diepte. Nadeel is dat je telkens maar één foto bekijkt. Het totaalplaatje, wat je wel bij een 360 graden stitch hebt, ontbreekt.