Microsoft lanceert Photosynth

Raymond 488 0
Het was al even in aanbouw, maar nu heeft Microsoft het dan toch officieel beschikbaar gesteld: Photosynth. Deze online dienst, uit de koker van Windows Live Labs, creëert een driedimensionale omgeving uit een verzameling foto's van diezelfde omgeving.

Photosynth is een dienst die van minimaal twintig foto's van een omgeving een driedimensionale, 360-graden-omgeving berekent. Het zoekt daarvoor in de verschillende foto's naar zich herhalende patronen en aanknopingspunten. Vervolgens bouwt het een driedimensionaal 'canvas' van de omgeving en plaatst daar naadloos de foto's op, dat de gebruiker het idee geeft midden in de locatie te staan. Vervolgens kun je met de muis om je heen kijken en door de omgeving 'wandelen'. Om van de dienst gebruik te kunnen maken, dien je wel lokaal een stukje software te installeren.

We hebben de dienst in een eerder stadium al bekeken en waren destijds niet heel erg onder de indruk. Ook nu is het Microsoft niet gelukt om een vloeiende, naadloze 3D-ervaring te bieden. Omdat je telkens maar één foto tegelijkertijd bekijkt, mis je de beleving die hoort bij een naadloze driedimensionale omgeving.

Toekomst
Naar verluid werkt Microsoft aan een uitbreiding op Flickr die gebruikers de mogelijkheid moet geven om hun foto's beschikbaar te stellen voor een mega-3D-omgeving opgebouwd uit miljarden foto's. Voorlopig is dat echter nog toekomstmuziek.
 
Photosynth is gratis te gebruiken via livelabs.com/photosynth. Daar vind je ook diverse voorbeeldomgevingen om een indruk te krijgen van de mogelijkheden. Microsoft werkt aan een versie die werkt op Mac-computers. Linux-gebruikers staan voorlopig in de kou.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond