Microsoft en Canon sluiten patentovereenkomst

Julian 1474 0
Microsoft kondigt een uitbreiding van haar strategische samenwerking met Canon aan. De twee bedrijven zijn een overeenkomst aangegaan over het gebruik van elkaars patenten.

De exacte inhoud van de overeenkomst wordt niet bekendgemaakt, maar in een persbericht stelt Microsoft dat de nieuwe overeenkomst met Canon het mogelijk maakt om 'inventieve technologie aan klanten over de hele wereld te bieden'.

Ook zegt de softwaregigant in het bericht dat er al langer samengewerkt wordt met Canon, onder andere op gebied van kleurtechnologie. De nieuwe overeenkomst heeft betrekking op een breed scala aan producten en diensten van beide bedrijven en omvat een aantal patenten op gebied van digitale fotografie en mobiele consumentenproducten.

Wie profiteert?

De patentovereenkomst tussen Microsoft en Canon is voer voor speculaties. Microsoft nam eerder Nokia over, daarmee heeft de softwaregigant een sterke partner in huis gehaald op gebied van cameratechnologie voor smartphones. De Nokia smartphones beschikken immers over uitstekende camera's.

Het is dan ook de vraag wie van welke patenten gaat profiteren. Canon kampt net als andere camerafabrikanten met een sterke afname in de verkoop van compactcamera's. Veel fabrikanten zoeken naar oplossingen en komen bijvoorbeeld met camera's voorzien van Android. Canon heeft zelf nog geen stap in die richting gezet, wellicht betekent de nieuwe overeenkomst dat er technologie uit de Nokia smartphones, of softwaretechnologie van Microsoft, gebruikt kan worden door Canon in compactcamera's.

Anderzijds zou Microsoft kunnen profiteren van cameratechnologie van Canon. De camerafabrikant heeft een groot aantal patenten in huis. Regelmatig is Canon in de bovenste regionen te vinden van de ranglijsten als het gaat om patentaanvragen.

Microsoft en Nikon

Microsoft heeft overigens ook patentovereenkomsten met de grote concurrent van Canon: Nikon. In 2008 werd er al zo'n overeenkomst opgesteld en in februari 2013 maakte Microsoft een andere overeenkomst bekend, nadat Nikon haar eerste camera met Android introduceerde.

Microsoft heeft daarnaast veel deals met makers van Android-apparaten. In alle gevallen wordt Microsoft daar beter van: het bedrijf heeft patenten in bezit waar Android gebruik van maakt. In plaats van daar tegen in beroep te gaan sluit Microsoft overeenkomsten waardoor het bedrijf per verkocht Android-apparaat een bedrag krijgt.