Micro Four Thirds-standaard maakt kleinere camera's mogelijk

Julian 841 0
Opvallend nieuws van Olympus en Panasonic. De twee kondigen het Micro Four Thirds-systeem aan. De nieuwe standaard maakt compacte camera’s met verwisselbare objectieven mogelijk, met behoud van hetzelfde sensorformaat (18 x 13.5 mm) als het huidige 4/3-systeem.

Micro Four Thirds
Olympus maakte met het Four Thirds systeem al de kleinste spiegelreflex ter wereld, de Olympus E-420. De nieuwe Micro-standaard maakt nog kleinere camera’s en objectieven mogelijk door het weglaten van de spiegel. Hierdoor wordt de ‘flange back’ afstand gehalveerd. Dit is de ruimte die nodig is tussen het objectief en de beeldsensor. Bij het originele Four Thirds-systeem bedraagt deze afstand 40 mm, het Micro-systeem heeft aan 20 mm genoeg. Ook de objectiefvatting verandert, deze krijgt een 6 mm kleinere buitendiameter en het aantal elektrische contacten gaat van 9 naar 11. Resultaat van deze veranderingen is dat een objectief met hetzelfde brandpunt en diafragma voor het Micro Four Thirds-systeem veel kleiner zal zijn dan voor het huidige systeem, zonder verlies van beeldkwaliteit.

Geen optische zoeker
Consequentie van het weglaten van de spiegel is dat een optische zoeker zoals in een dslr, waarbij je via de spiegel door de lens kijkt, niet meer mogelijk is. Als alternatief zal er gebruik gemaakt worden van Live View op het lcd-scherm, of een elektronische zoeker. Ook autofocus zal minder snel gaan dan in camera met spiegel, er zal gebruik gemaakt moeten worden van AF op basis van contrastdetectie, zoals in compact- camera's.

Het Micro Four Thirds-systeem zal resulteren in camera’s zoals de Sigma DP1, maar dan met verwisselbaar objectief. Met behulp van een adapter zullen ook de huidige Four Thirds objectieven bruikbaar zijn op de nieuwe Micro-standaard.


Boven: 4/3-objectief op 4/3-camera, Midden: 4/3-objectief met adapter op Micro 4/3-camera, Onder: Micr 4/3-objectief op Micro 4/3-camera.

In het persbericht laat Olympus weten samen met Panasonic gewerkt te hebben aan ‘technologieën en apparatuur’ voor het nieuwe Micro Four Thirds-systeem. Beide bedrijven zullen werken aan commerciële productie van aanzienlijk kleinere en lichtere digitale camerasystemen met uitwisselbare objectieven. Concrete product- aankondigingen zijn nog niet gemaakt, maar naar verwachting zullen we op de Photokina-fotobeurs eind september dit jaar meer zien van het systeem.