Michelle Sank legt armoede Zuid-Afrika bloot

Redactie 1108 0
De Zuid-Afrikaanse fotografe Michelle Sank heeft de 'Single Image'-categorie van de International Photography Award gewonnen. Zij deed dit met een foto waarop naar eigen zeggen de 'armoede van Zuid-Afrika wordt weergegeven.'

Op de foto is een slapende man in een park te zien, net buiten de Golden Mile in Durban. Het is een plaat waarmee de verontrustende situatie van Zuid-Afrika duidelijk moet worden, net als de armoede waarin veel van haar inwoners nog leven. De jury, bestaande uit Nick Galvin, Bruno Ceschel en Diane Smyth, vond de foto zowel surrealistisch als schokkend. Ze kozen deze inzending uit het totaal van 228 vanwege de stilte en voordurende intensiteit.

Durban

“Hoe langer ik er naar kijk, hoe krachtiger de plaat wordt”, aldus jurylid Galvin, manager van het Magnum-archief in Londen. Hoewel Sank nu zelf in Engeland woont, is zij opgegroeid in Durban en zeer bekend met de Golden Mile. Vroeger was dit een beruchte en gevaarlijke plek, maar tegenwoordig vormt de boulevard langs de prachtige kustlijn een reflectie van de armoede elders in de stad. 

Foto © Michelle Sank

Symbool

De tegenstellingen hadden niet groter kunnen zijn. “Toen ik na een aantal jaar terugkwam op deze plek, zag ik dat een afspiegeling was geworden van het oude en nieuwe Zuid-Afrika”, zei ze in een verklaring. “Deze man en zijn brood symboliseren voor mij het dagelijkse leven van de mensen en de omstandigheden waarin zij leven.” De foto maakt deel uit van een langer project op de Golden Mile waar Sank meer bezig is. Om dit af te ronden wil ze in december terug naar Zuid-Afrika.

Body of Work

Eerder won de vanuit Ghana opererende fotograaf Peter DiCampo al de 'Body of Work'-categorie bij de International Photography Award. Dat deed hij met een foto van een vrouw die in het holst van de nacht op een markt in Ghana sinaasappelen aan het kopen is, uit zijn serie 'Life Without Light'. Terwijl Sank een Sigma DP2s ontving als prijs, kreeg DiCampo naast een tentoonstelling in Londen ook een Nikon D700 met 50mm f/1.4-objectief.

Foto © Peter DiCampo

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie