Michael Wolf - Paris Street View

Julian 1984 0
Foam presenteert op de Zuidas in Amsterdam tot 10 april een buitententoonstelling van internationaal gerenommeerde fotograaf Michael Wolf. De expositie omvat 24 werken op monumentaal formaat. Ook zijn de beelden te zien op het videoscherm.

Michael Wolf houdt zich al jaren intensief bezig met antropologische vraagstukken en legt in zijn werk de nadruk op het stedelijke leven. Eigentijdse beeldcultuur speelt een belangrijke rol in de betekenis van zijn werk en onderwerpen als bevolkingsdichtheid, privacy en voyeurisme zijn steeds terugkerende thema's.

Paris Street View gaat over de culturele identiteit van Parijs. Met behulp van Google Street View-technologie onderzoekt Wolf de idee van representatie en symboliek. Door gebruik te maken van de gepixelde beelden die hij van internet haalt, wordt de bijna algemeen herkenbare fotografische iconografie van Parijs doorbroken en suggereert Wolf een nieuwe manier om de stad te lezen. De omhelzing van twee mensen op een drukke straat in Parijs is bijvoorbeeld een speelse verwijzing naar Robert Doisneau's alomtegenwoordige Le Baiser de l’Hôtel de Ville uit 1950. Door een uitsnede te maken van beelden van Google Street View onstaan er ‘foto’s van foto’s’ die nieuw licht doen schijnen op een stad waar bijna alles al gefotografeerd is.

Michael Wolf (München, 1954) werd geboren in Duitsland. Hij groeide op in de Verenigde Staten en woont en werkt sinds tien jaar in Hong Kong en Parijs. Hij heeft meerdere boeken gepubliceerd en won onlangs een eerste prijs in de prestigieuze wedstrijd van World Press Photo.


Untitled, 2010 © Michael Wolf / courtesy galerie Wouter van Leeuwen


Untitled, 2010 © Michael Wolf / courtesy galerie Wouter van Leeuwen


Untitled, 2010 © Michael Wolf / courtesy galerie Wouter van Leeuwen

Zuidas

De tentoonstelling past goed bij het karakter van de Zuidas, en de transformatie die het gebied ondergaat. Met de komst van steeds meer bedrijven, bewoners, expats en (internationale) bezoekers, ontwikkelt het gebied zich langzaam tot een internationaal stedelijke omgeving waar wonen, werken en recreëren samenkomen. De Gemeente Amsterdam ondersteunt de tentoonstelling om een inspirerend en levendig kunst- en leefklimaat in het gebied verder te stimuleren.

Het Virtueel Museum Zuidas (VMZ) is in opdracht van Zuidas Amsterdam opgericht om kunst en cultuur op de Zuidas te stimuleren. Eén van de belangrijkste taken van het VMZ is de realisatie van kunst in de openbare ruimte. Daarnaast richt het VMZ zich op eigen, ondersteunende projecten en op de bevordering van kunst- en cultuurinitiatieven van derden.

De tentoonstelling Paris Street View is te zien op de Zuidas Amsterdam t/m 10 april (Zuidplein, Gustav Mahlerplein, Claude Debussylaan).