MFT-geruchtenrondje: Olympus E-PL7, geen Panasonic G7/GF7, patenten en Schneider Kreuznach-objectieven

Julian 2827 2
Olympus komt binnenkort met de PEN E-PL7, maar van Panasonic worden geen nieuwe instappers verwacht. Een G7 of GF7 kun je vergeten dit jaar aldus 43rumors.com. Wel zijn er Panasonic-patenten voor nieuwe objectieven te zien.

Olympus steekt niet onder stoelen of banken dat de OM-D-camera's succesvoller zijn dan de toestellen in de PEN-serie. De komst van de betaalbare OM-D E-M10 was dan ook een logische zet. Hiermee brengt Olympus de OM-D-serie naar het grotere publiek. Toch lijkt er nog toekomst te zitten in de PEN-camera's. Volgens 43rumors.com kunnen we over enkele weken de PEN E-PL7 verwachten.

'Olympus PEN E-PL7 op komst'

In de Olympus PEN E-PL7 zou dezelfde 16-megapixelsensor te vinden zijn als in de OM-D E-M10. We zijn benieuwd of dat ook betekent dat de E-PL7 is voorzien van drie-assige beeldstabilisatie.

Volgens de geruchten krijgt de nieuwe PEN maar liefst 81 focuspunten, een snelheid van maximaal 8 fps en een 3-inch aanraakscherm.

Panasonic-patenten

Eveneens op 43rumors.com zien we een flink aantal patenten voor mogelijke nieuwe Panasonic-objectieven. In de lijst onder andere een 25mm f/1.4, zo'n objectief heeft Panasonic al in de vorm van de Panasonic Leica DG Summilux 25mm F/1.4 ASPH‎, maar wellicht is er een opvolger op komst. Imaging Resource schreef een interessant artikel over nieuwe asferische lenselementen van Panasonic, die in de 42.5mm f/1.2 verwerkt zijn. Voor het eerst weet de fabrikant het 'uienringeneffect' in de bokeh te omzeilen in een asferisch objectief. Een nieuwe 25mm f/1.4 met verbeterde elementen zou dus een logische stap kunnen zijn.

Daarnaast zien we een patent voor een 34mm f/1.8. Dit zou de basis kunnen zijn voor een 35mm f/1.8. Ook zijn er ontwerpen voor een 64mm f/1.8 en 98mm f/2.0. Mocht Panasonic deze objectieven uitbrengen dan verwachten we dat het om een 65mm f/1.8 en 100mm f/2.0 gaat.

Tot slot is er een patent te zien voor een 43mm f/1.4, maar dit zou om de huidige 42,5mm Panasonic Leica Nocticron kunnen gaan.  

Panasonic patenten

'Geen nieuwe Panasonic G- of GF-camera dit jaar'

Volgens 43rumors.com komt er dit jaar geen Panasonic G7 en/of GF7. Opvallend, want voorheen kregen we ieder jaar in deze serie nieuws te zien. Daarnaast zou Panasonic momenteel nadenken over vernieuwingen voor de GX-serie.

Sinds de introductie van de Panasonic G1 en GF1 kregen we vrijwel ieder jaar een opvolger te zien. Vorig jaar introduceerde Panasonic de G6 en GF6, dit jaar hoeven we geen nieuws te verwachten in deze serie, aldus 43rumors.com.
Dat is niet echt een straf, met name de G6 is en blijft een aantrekkelijke camera voor wie niet veel te besteden heeft: je krijgt een dslr-achtige behuizing met goede elektronische zoeker, uitklapscherm, vlotte autofocus en een zeer goede filmfunctie.

Wil je meer/beter, dan kun je kiezen voor de GH3, GH4 of GX7. Mogelijk vreest Panasonic dat een verbeterde G7 in het vaarwater van deze modellen zou kunnen komen.

Panasonic Lumix G6
Deze Panasonic G6 krijgt dit jaar geen opvolger

Wat doet Panasonic met de GX-lijn?

Met de introductie van de GX7 kwam Panasonic eindelijk tegemoet aan de wens van veel gebruikers van eerdere GX-camera's: een ingebouwde zoeker. Volgens 43rumors.com is de fabrikant nu hard aan het nadenken over nieuwe features voor een opvolger die moeten zorgen dat dit model echt boven het maaiveld uitsteekt.

Een snelle opvolger van de GX7 verwachten we dan ook eigenlijk niet. De bron van 43rumors vertelt ook dat er geen opvolger komt dit jaar als de knappe koppen van de ontwikkelingafdeling niet met een realiseerbare nieuwe unieke of slimme mogelijkheid komen.

Panasonic GX7

De GX7 was een flinke vooruitgang ten opzichte van eerdere GX-camera's, dankzij de ingebouwde zoeker die bovendien kantelbaar is. Een elektronische zoeker is inmiddels echter standaard in deze klasse. Ook de Olympus OM-D E-M10/E-M5/E-M1, Sony A6000 en Fujifilm X-E2 beschikken hierover.

Schneider Kreuznach-objectieven voor MFT komen eind 2014

Op de Photokina in 2012 kondigde Schneider Kreuznach aan met objectieven voor mft-camera's te komen. Tot op heden is het glaswerk echter nooit verschenen. Eind 2014 zou het nu zover moeten zijn. Op de Photokina in september 2014 zouden de productieklare objectieven getoond worden.

Het gaat om drie objectieven met autofocus: een Super Angulon 14mm f/2.0, 30mm f/1.4 en 60mm f/2.4 Macro. We verwachten flinke prijskaartjes. Schneider Kreuznach maakt onder andere hoogwaardige cine-objectieven.

Schneider Kreuznach

afbeelding van Brendan de Clercq

Header is verkeerd!!! Staat Panasonic EPL7!!! Grt Brendan

afbeelding van Julian

Oei.. aangepast, thanks Brendan!