Meyer-Optik start Kickstarter-project moderne Trioplan 50

Meyer-Optik start Kickstarter-project moderne Trioplan 50

PieterMolenaar 1462 0
Meyer-Optik is een Kickstarter-project gestart voor een moderne versie van het Trioplan 50-objectief. De originele versie werd honderd jaar geleden voor het eerst uitgebracht en stond bekend om zijn kenmerkende 'zeepbel'-bokeh. Het project heeft nu al genoeg backing.

Meyer-Optik is geen onbekende bij Kickstarter. Vorig jaar startte het bedrijf een project voor een moderne versie van de Trioplan 100. En met succes, want inmiddels is serieproductie van dat objectief in volle gang. Meyer-Optik wil nu via deze Kickstarter-campagne ook het Trioplan 50-objectief nieuw leven in blazen.

Zeepbellen met nieuwe techniek

Meyer-Optik wil met de Trioplan 50 de kenmerkende 'zeepbel'-bokeh van puntlichtbronnen en achtergrond behouden, maar dan wel met gebruikmaking van de nieuwste technieken en materialen. Het zogeheten 'Cooke Triplet'-ontwerp is bij deze nieuwe versie behouden, maar Meyer-Optik heeft er een soort van closeup-lens aan de voorkant toegevoegd. Door daaraan te draaien, wordt de minimale scherpstelafstand teruggebracht tot 28cm, en stijgt de vergrotingsfactor van 1:8 naar 1:4. Dat maakt het objectief geschikt voor semi-macrofotografie.

Twaalf diafragmabladen

Om de overdreven bokeh van puntlichtbronnen en 'drukke' achtergrond te krijgen is de nieuwe Meyer-Optik Trioplan 2.9/50 voorzien van maar liefst 12 diafragmabladen. Ook wordt gebruikgemaakt van een anti-reflectie coating om interne reflecties tegen te gaan. Door zijn 'normale' brandpuntsafstand, een lengte van slechts 3,9cm en het geringe gewicht van 200g kan het objectief ook uitstekend gebruikt worden voor straatfotografie. Hieronder zie je een aantal testfoto's die met de Trioplan 50 gemaakt zijn.

De Trioplan 50 kan een fulframesensor afdekken, maar komt in vele vattingen beschikbaar, waaronder Canon EF en Nikon F, maar wordt ook in een uitvoering voor de Fujifilm X-, Sony E- en Micro Four Thirds-mount uitgebracht. Vanwege de 2x-cropfactor van die laatste, wordt de Trioplan 50 op dergelijke systeemcamera's effectief een 100mm-objectief.

Prijs en beschikbaarheid

Voor snelle beslissers is er de mogelijkheid om de Trioplan 50 te bemachtigen voor 549 dollar. Deze wordt dan in januari 2017 geleverd volgens de prognose van Meyer-Optik. De uiteindelijke retailprijs zal daar redelijk ver boven zitten.