Metz 52 AF-1 is eerste reportageflitser met touchscreen

jesse kraal 5793 1
Bij een compactcamera kijken we niet meer op van touchscreen's, zelfs op dslr's kom je ze tegen. Een aanraakscherm op een reportageflitser zagen we niet eerder en dus heeft Metz met de 52 AF-1 Digital een heuse wereldprimeur. De nieuwe flitser komt voor vijf verschillende systemen, waaronder Canon, Nikon en Sony.

Bij veel fotografieliefhebbers zal de naam Metz een belletje doen rinkelen, zo'n twintig jaar terug waren de krachtige staafflitsers dé keuze voor de professionele fotograaf (ze worden overigens nog altijd gemaakt). Terug naar het heden: ook nu maakt de Duitse fabrikant nog flitsers, het nieuwste model is uitgerust met een touchscreen.

Metz 52 AF-1

Gebruiksgemak

Achterop de flitser slechts drie fysieke knoppen, het gros van de functies stel je in via het grote vierkante lcd. In theorie kan dit zorgen voor een stuk extra gebruiksgemak, want veel reportageflitsers blinken niet bepaald uit in eenvoudige bediening. Wel is het natuurlijk afwachten hoe Metz de menu's heeft vormgegeven en hoe slim deze in elkaar steken. De voortekenen zijn goed, want Metz heeft bijvoorbeeld een sensor ingebouwd die registreert of je de camera met flitser in portretstand gebruikt. De weergave op het scherm kantelt dan mee.

Metz 52 AF-1

Technische details

Zoals de naam al weggeeft, heeft de 52 AF-1 Digital een richtgetal van 52 bij iso 100. De herlaadtijd na een flits op vol vermogen bedraagt drieënhalve seconde. De automatische zoomkop heeft een bereik van 24-105mm, met de reflector uitgeklapt kun je de lichtbundel groot genoeg maken om ook foto's op 12mm goed uit te lichten.

De flitskop kun je in een hoek van negentig graden verstellen of driehonderd graden draaien. Verder zit er een instellicht in de flitskop om schaduwen te controleren en kun je de firmware via de ingebouwde usb-poort zelf updaten. Vier AA-batterijen zorgen voor de stroomvoorziening.

Prijs en beschikbaarheid

In totaal komen er vijf versies van de Metz 52 AF-1 Digital, voor de systemen van Canon, Nikon, Olympus/Panasonic, Pentax en Sony. Wanneer we de Metz in de winkel kunnen verwachten en voor welke prijs is op dit moment nog niet bekend. De website LightingRumors rept over een prijs van zo'n 250 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hans Luijt

Het zal tijd worden, een opvolger voor mijn uitverkoren en inmiddels afgedanke Metz Mecablitz.