Metabones Speed Booster voor Canon EF naar Micro Four Thirds

Julian 2192 0
Metabones introduceert de langverwachte Speed Booster met actieve Canon EF-vatting voor Micro Four Thirds. De adapter geeft je objectieven een grotere beeldhoek en een extra stop lichtsterkte. Het diafragma is elektronisch in te stellen en IS-beeldstabilisatie blijft actief.

In 2013 bracht Metabones de Speed Booster op de markt, een adapter voor camera's met cropfactor, die ervoor zorgt dat je objectieven lichtsterker worden en een bredere beeldhoek krijgen. Voor Sony-camera's met E-vatting verscheen direct een actieve Canon EF-adapter, zodat je Canon-objectieven kunt gebruiken op de Sony-camera's met behoud van elektronisch gecontroleerd diafragma, beeldstabilisatie en autofocus.

Sinds de introductie van de eerste Speed Booster verschenen er diverse varianten. Voor Micro Four Thirds-camera's had Metabones bijvoorbeeld al een Speed Booster met Nikon-vatting. Deze beschikt echter niet over elektronische contacten.

Nu introduceert Metabones de Speed Booster voor Canon EF naar Micro Four Thirds, met elektronische koppeling. In tegenstelling tot de adapter voor Sony werkt autofocus (nog) niet op deze variant, wel kun je het diafragma instellen op de camera en blijft IS-beeldstabilisatie werken.

Canon EF - MFT Speed Booster

Net als de andere varianten van de Speed Booster zorgt de nieuwe variant voor een vergroting van 0,71x. Daarmee verklein je de 2x cropfactor van Micro Four Thirds-camera's naar 1,42x, bij gebruik van EF-objectieven. Ook levert het gebruik van de adapter een extra stop lichtsterkte op.

Je kunt alle EF-objectieven gebruiken in combinatie met de Speed Booster. EF-S-objectieven passen echter niet, gezien deze een iets aangepaste vatting hebben. Wel kun je aps-c-objectieven gebruiken van merken als Tamron, Tokina en Sigma, deze hebben een gewone EF-vatting.

De prijs is met 599 dollar gelijk aan de Canon EF Speed Booster voor Sony-camera's.

Canon EF - MFT Speed Booster

Panasonic GH4

De komst van de nieuwe Speed Booster voor Micro Four Thirds is vooral interessant voor gebruikers van de Panasonic GH4. Film je in 4K met deze camera, dan is de cropfactor met 2,4x nog iets langer, omdat niet de hele sensor wordt gebruikt. Met gebruik van de Speed Booster wordt de cropfactor teruggebracht naar ongeveer 1,7x.