Metabones Speed Booster Ultra voor micro four thirds, autofocus met Panasonic-camera's

Julian 1465 0
Metabones introduceert de Speed Booster Ultra voor micro four thirds-camera's. De nieuwe 'focal reducer' vergroot het brandpunt van objectieven met 0,71x en maakt ze een stop lichtsterker. De Canon EF-variant biedt nu ook autofocus op Panasonic-camera's.

Vorig jaar bracht Metabones de Speed Booster Ultra voor Sony-camera's op de markt. Nu presenteert de fabrikant een variant voor micro four thirds-camera's. De vergroting van 0,71x is gelijk aan de 'gewone' Speed Booster, maar de Ultra-variant moet nog betere optische prestaties leveren.

Een Speed Booster werkt in feite als een omgekeerde teleconverter. De adapter maakt objectieven lichtsterker en zorgt voor een grotere beeldhoek. In een White Paper (pdf) geeft Brian Caldwell, optisch ontwerper en uitvinder van de Speed Booster, uitleg over de nieuwe Ultra-variant.

Speed Booster Ultra MFT

Autofocus met Panasonic-camera's

De nieuwe Metabones Speed Booster Ultra maakt het mogelijk om Canon-objectieven met autofocus te gebruiken op micro four thirds-camera's van Panasonic. Bij eerdere micro four thirds-Speed Boosters was er wel een elektronische koppeling voor diafragmaregeling en IS-beeldstabilisatie, maar autofocus werd niet ondersteund.

Niet alleen de nieuwe Speed Booster Ultra krijgt autofocus, heb je een oudere uitvoering van de Speed Booster voor micro four thirds, of de Speed Booster XL 0.64x voor de Panasonic GH4, dan kun je middels een firmware-update ondersteuning voor autofocus toevoegen.

Autofocus werkt alleen bij de Canon EF-variant van de Speed Boosters, in combinatie met een Panasonic-camera. Bovendien zijn er een aantal beperkingen: je kunt alleen AF-S gebruiken, continu-autofocus is niet mogelijk. Hoe nauwkeurig de autofocus is, hangt af van het gebruikte objectief.

Speed Booster compatibility

Metabones heeft van een aantal objectieven de werking gedocumenteerd, heb je ander glaswerk, dan zal de praktijk moeten uitwijzen hoe goed het werkt. Inmiddels zijn er al een aantal video's verschenen die inzicht geven in de autofocusprestaties:

Prijs

De Canon EF-uitvoering van de Metabones Speed Booster Ultra voor micro four thirds-camera's kost 649 dollar. Ook verschijnt er een Nikon F/G-variant voor 449 dollar. Deze heeft geen elektronische koppeling en dus ook geen autofocus.

Speed Booster Ultra MFT