Metabones maakt Canon EF naar Sony NEX-adapter met autofocus

Julian 3051 2
Metabones heeft de Smart Adapter II voorzien van autofocusondersteuning. Met de adapter kun je Canon EF-objectieven gebruiken op Sony NEX-camera's, met behoud van autofocus, beeldstabilisatie en elektronisch diafragma.

Met de Metabones Smart Adapter II kon je elektronische functies zoals exif-details, elektronisch diafragma en beeldstabilisatie van Canon EF-objectieven al gebruiken op Sony NEX-camera's, nu kun je ook autofocus aan die lijst toevoegen.

Het bedrijf heeft ervoor gekozen om autofocus niet voor alle Canon-objectieven te actieveren. Oudere objectieven van voor 2006 en die van derde partijen met EF-vatting, vallen buiten de boot. Metabones zegt de autofocus alleen te activeren voor objectieven die zeer precies kunnen scherpstellen en blijkbaar valt het oudere assortiment daar niet onder.

Zowel Canon EF- als EF-S-objectieven werken op je Sony NEX-camera nu volledig met autofocus. Verwacht echter geen hoge snelheden, er wordt gebruikgemaakt van contrastdetectie dus het scherpstellen gaat langzamer dan met je Canon-dslr.
De Sony NEX-5R en NEX-6 mogen dan wel over fasedetectiefocuspixels op de sensor beschikken, de Metabones-adapter kan daar (nog) geen gebruik van maken.

Volgens Metabones is autofocus met de adapter en Canon-objectieven wel sneller dan met Sony's eigen LA-EA1 met A-mount-objectieven. De Sony LA-EA2-adapter, met ingebouwde halfdoorzichtige spiegel, is echter sneller dan de Metabones Smart Adapter II.

De slimme adapter van Metabones heeft een prijskaartje van 399 dollar. Heb je al een Smart Adapter II, dan kun je deze terugsturen en voor 50 dollar laten voorzien van de autofocusfunctionaliteit.

Metabones Smart Adapter II

afbeelding van michielx

Is er ook een adapter voor Canon FD lenzen? Eventueel een andere camera met adapter?

afbeelding van Julian

Voor alle compacte systeemcamera's kun je wel Canon FD-adapters krijgen. Natuurlijk zonder autofocus en elektronische functies, maar die heb je dan ook niet nodig. Op eBay vind je ze voor een paar tientjes uit HongKong. Voor een wat hoger bedrag en betere kwaliteit kom je bij merken als Kipon en Novoflex uit.