Herken jij de manipulatie?

Mensen slecht in het herkennen van nepfoto's, blijkt uit onderzoek

Mark IJsendoorn 1380 0
Uit een onderzoek van de University of Warwick blijkt dat mensen slecht zijn in het spotten van fotomanipulaties.

Het internet staat vol met gemanipuleerde foto’s, en ze halen regelmatig het nieuws. Bijvoorbeeld toen Nikon een gemanipuleerde foto koos als wedstrijdwinnaar. 

Fotomanipulatie

Uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick in Engeland blijkt dat we het de jury bij Nikon niet kwalijk moeten nemen. We zijn namelijk massaal slecht in het herkennen van manipulaties in foto’s. Uit het onderzoek onder 700 mannen en vrouwen bleek dat zij slechts in 60% van de gevallen echte foto’s van nepfoto’s konden onderscheiden. Bovendien konden deelnemers wanneer ze een nepfoto wel herkenden maar in 45% van de gevallen aangeven wat er in de foto was gemanipuleerd.
Je kunt de test zelf proberen via deze link.

Duidelijk nep?

De manipulaties in de foto's die voor het onderzoek zijn gebruikt zijn in sommige gevallen duidelijker dan in andere. Onnatuurlijke schaduwen vallen bijvoorbeeld veel meer op dan een klein object dat ergens op de achtergrond wordt toegevoegd. De volgende utdaging is volgens de onderzoekers uit te vinden hoe je mensen kunt trainen om de manipulaties beter te spotten. 

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark