Melkweg ondanks lichtvervuiling

Melkweg ondanks lichtvervuiling

Redactie DIGIFO... 4944 2
Voor een derde van alle mensen op aarde is het door lichtvervuiling niet meer mogelijk om de Melkweg te zien. Wetenschappers hebben onderzocht op welke plaatsen op aarde het niet meer mogelijk is om dit mooie natuurfenomeen te zien en Nederland heeft zoveel kunstlicht dat de Melkweg vrijwel onzichtbaar is geworden in ons land.

De wetenschappers hebben door middel van satellietbeelden een kaart gemaakt met gebieden waar het sterrenstelsel niet meer zichtbaar is. Volgens de onderzoekers zijn Singapore, Zuid-Korea en Italië de landen met de meeste lichtvervuiling, maar Nederland staat ook hoog in de lijst. Australië en Canada hebben het miste last van lichtvervuiling.
Gelukkig zijn er in Nederland nog wel plekken te vinden waar het 's avonds donker genoeg is om de streep sterren vast te leggen. Wij zochten in onze Lezersgallery de mooiste Melkwegfoto's op, waarvan er een aantal in Nederland zijn gemaakt.Melkweg ondanks lichtvervuiling© Rick KloekkeMelkweg ondanks lichtvervuiling© Hans JellemaMelkweg ondanks lichtvervuiling© Dennis PolmanMelkweg ondanks lichtvervuiling© Nando HarmsenMelkweg ondanks lichtvervuiling© Ad vd MeulenMelkweg ondanks lichtvervuiling© Patrick Ieven

Lichtvervuiling

Volgens de onderzoekers kan 60 procent van de Europeanen en maar liefst 80 procent van de Amerikanen de Melkweg niet meer zien. In West-Europa zijn alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn. Onderzoekers pleiten voor het gebruik van afgeschermd straatlicht en bewegingssensoren om lichtvervuiling tegen te gaan. Dit zorgt voor een lagere energierekening en zorgt ervoor dat we meer sterren kunnen zien.

Wil je weten hoe je de Melkweg ook zo goed mogelijk op de foto kan zetten, lees dan dit artikel, waar we haarfijn alles uitleggen over Melkwegfotografie .
Heb jij nog mooie foto's van de Melkweg, plaats ze in onze Lezersgallery en maak kans op publicatie.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Dennisartfotografie

Het is best goed te doen in Nederland. Belangrijk is wel een lichtsterke groothoek en een camera die goed kan omgaan met een hoge Iso. Helaas had ik er toen geen 1 bij me. Op de veluwe waar ik de foto had gemaakt mag je tussen zonsondergang en opkomst niet op de Veluwe fotograferen. De politie was niet zo blij om ons te zoeken om 2.00 (3km vanaf de auto vandaan) Het bleef dit keer bij een waarschuwing :)

afbeelding van avdm

Rond het Lauwersmeer(hopelijk binnenkort een darksite) is het redelijk goed te doen. Bijkomend voordeel, je mag en kan hier 's nachts ongestoord fotograferen.