Meer Panasonic-compacts: SZ5, FZ62 en LZ20

jesse kraal 1455 0
Behalve de G5, LX7, FZ200 en 45-150mm is er meer nieuws van Panasonic. Zoals twee nieuwe hybride zoomcompacts, gepositioneerd onder de FZ200 bijvoorbeeld. Een andere interessante nieuwe camera is de SZ-5, waarmee we in februari al kort kennismaakte.

Een stapje onder het nieuwe hybride-topmodel FZ200 vind je de Panasonic FZ62. Het objectief met 24x optische zoom heeft een diafragma van f/2.8-5.2 en een eenvoudigere elektronsiche zoeker. Ook de filmspecificaties zijn iets minder: 1080i met 50 fps. De 16,1-megapixelcmos heeft welliswaar een hogere resolutie dan die van de FZ200, maar fotograferen in raw is er niet bij. Wel heeft ook dit model een gevoeligheid van iso 100 tot 3200, uit te breiden tot iso 6400. Beeldstabilisatie is aanwezig in het objectief.

Panasonic FZ60
Panasonic FZ62

Panasonic Lumix LZ20

Nog een stapje lager op de ladder vind je de LZ20, met 21x optische zoom mét stabilisatie en 720p-video. Op dit toestel ontbreekt een elektronische zoeker in zijn geheel en moet je volledig vertrouwens op het 3-inch lcd met 460.000 beeldpunten.

Panasonic LZ20
Panasonic LZ20

Panasonic Lumix SZ5 met wifi

In februari van dit jaar waren we te gast op de jaarlijkse Panasonic-conventie in Hamburg, het enige nieuws daar was een werkend prototype van een compactcamera met wifi-functionaliteit. Dat toestel is nu officieel gepresenteerd en heet SZ5. Op wat chromen details na, lijkt de vormgeving van dat toestel sterk op die van het toestel waarmee we al even hebben kunnen spelen.

Panasonic SZ5
Panasonic SZ5

De 14-megapixelsensor, het 10x-zoomobjectief en de 720p-videomode zijn weinig tot de verbeelding sprekende specificaties. Wat dit toestel interessant maakt zijn de wifi-mogelijkheden. Zo kun je een Android-apparaat gebruiken als zoeker, het beeld wordt volgens Panasonic dertig keer per seconde ververst. Onze ervaring is dat de beelden op je telefoon wat vloeiender ogen dan bij de Samsung-camera's waarmee dit ook kan. Ook is het mogelijk via wifi foto's te delen met smartphones, tablets of computers. Zo kun je instellen dat je foto's automatisch worden verstuurd naar je computer op het moment dat je de camera oplaadt. Ben je onderweg, dan kun je je foto's ook versturen naar bijvoorbeeld Facebook, Picasa of Flickr.

Panasonic SZ5
Het prototype van de SZ5 waarmee we al in februari even hebben kunnen spelen.

Prijs en beschikbaarheid

Panasonic maakt de adviesprijzen van deze toestellen naar eigen zeggen bekend dertig dagen voordat ze in de winkels moeten liggen. Gezien het ontbreken van prijsinformatie, moet je dus nog zeker een maand geduld hebben.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse