Meer info over budget-fullframe Nikon D600

jesse kraal 4724 1
Fullframe-camera's zijn sinds de komst van de eerste Canon 5D voor een veel groter publiek bereikbaar geworden, maar de prijzen zakten nooit verder. Tot binnenkort, want dan komt Nikon zeer waarschijnlijk met de D600, die volgens de geruchten een prijskaartje van zo'n 1500 dollar krijgt.
Nikon D600

Nikonrumors acht de kans zeer groot dat de D600 daadwerkelijk komt en weet zelfs al een groot deel van de specificaties te melden. Laten we beginnen met de prijs, wellicht het belangrijkste verkoopargument van de D600. Die zou wel eens rond de 1500 dollar kunnen liggen. Ter vergelijking, de D800 kost momenteel op een paar cent na 3000 dollar in de verenigde staten.

Specificaties

Krijg je dan ook een halve camera voor dat geld? Dat lijkt mee te vallen als we naar de lijst met specificaties kijken, die overigens niet is bevestigd door Nikon, dus verre van zeker is. In tegenstelling tot eerdere geruchten over elf focuspunten, lijkt het er op dat je 39 punten tot je beschikking krijgt. Minder dan de Nikon D800, maar allerminst karig.

Ook zou de camera een dubbel kaartslot krijgen, met het verschil dat er enkel ondersteuning is voor sd-kaarten. De 24-megapixelsensor komt waarschijnlijk uit een Sony-fabriek en vindt wellicht ook zijn weg naar de Sony A99. Ook die camera lijkt scherp in de markt te worden gezet, net als de D600.

Nikon
De beeldchip zal waarschijnlijk weer bij Sony vandaan komen en wellicht ook in de A99 terecht komen.

Geld wordt er bespaard op de focus-motor, Nikon zal deze vermoedelijk weglaten uit de body. Met de D600 zul je met AF- en AF-D-objectieven dus handmatig moeten scherpstellen. Verder lijken de mogelijke hdr- en gps-functionaliteit en de snelheid van 5 fps juist beter of gelijk aan die van de D800. Net als die camera zal de D600 ook een ingebouwde pop-upflitser krijgen.

Introductie

De introductie van de budget-fullframe staat volgens de geruchtensite voor aankomende zomer gepland, nog voor het begin van de Photokina in september in ieder geval. Tegelijk met de camera komen er waarschijnlijk ook enkele minder lichtsterke maar voordelige objectieven voor fullframe-camera's beschikbaar. Zo verscheen er halverwege 2011 al een patent voor een Nikon 24-70 f/3.5-4.5.

Nikon D600 strap
Serieus lek of practical joke, deze draagriem van de Nikon D600?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Minder dan de D800 ipv D600