Meer details over Nikon's compacte systeemcamera's

Julian 2812 1
Vermoedelijk gaan de spiegelloze camera's met verwisselbare objectieven van Nikon door het leven als de V1 en J1. De eerste zou over een elektronische zoeker beschikken. Het nieuwe sensorformaat met cropfactor van 2,7x krijgt de naam 'CX'.

Nikon gebruikt momenteel de term FX voor fullframe-camera's en DX voor camera's met cropfactor van 1,5x. De nieuwe compacte systeemcamera's krijgen een kleinere sensor met verlengingsfactor van 2,7x. Dit formaat krijgt vermoedelijk de naam CX. 

Specificaties

Volgens de nieuwste geruchten krijgen de camera's zowel fasedetectie-autofocus als contrastautofocus. Hoe dit precies zal werken is nog niet duidelijk. De 10.1-megapixelsensor met cropfactor van 2,7x heeft een iso-bereik van 100 tot 3200 dat uitgebreid kan worden naar 6400. Filmen kan in full-hd 1080p-resolutie met 60 fps.

Beide camera's zullen grotendeels uit plastic bestaan en een 3-inch lcd bevatten. Een traditionele hot shoe ontbreekt. De V1 krijgt een accessoirepoort voor een externe flitser of gps-ontvanger.

Bij de lancering introduceert Nikon vermoedelijk onderstaande vier CX-objectieven. Ook zou er een adapter komen voor Nikon F-objectieven met ondersteuning voor autofocus.

  • 10mm f/2.8 pancake
  • 10-30mm f/3.5-5.6 VR (zeer compact)
  • 10-100mm f/4.5-5.6 VR
  • 30-110mm VR

Nikon V1 en J1

Op een ingebouwde elektronische zoeker en flitser na zouden de Nikon V1 en J1 weinig van elkaar verschillen. De V1, evf, komt in zwart en wit. De J1, met flitser, verschijnt in rood, roze, grijs, zwart en wit.

1V of V1

Het lijkt erop dat de compacte systeemcamera's als de Nikon V1 en Nikon J1 door het leven zullen gaan. Nikonrumors twijfelt nog wel aan de naamgeving, het zou ook 1V en 1J kunnen zijn. Ook is er nog de mogelijkheid dat het gaat om interne codenamen, al worden daar meestal langere codes voor gebruikt.

Eerder dook al een foto op van de lensvatting van de nieuwe modellen. De compacte systeemcamera's worden vermoedelijk nog deze maand officieel aangekondigd.

Nikon CSC patent

afbeelding van RH Boks

Mirror les camera van Nikon is wel leuk maar gebruik toch in vredesnaam een grotere sensor, gewoon een fullformaat dus FX sensor van 12MB met 3 goede objectieven en een adapter voor F-vatting