Meer details Olympus OM-D

jesse kraal 2870 4
Waarschijnlijk duurt het niet heel lang meer voordat we kennis kunnen maken met de Olympus OM-D. Er druppelt steeds meer informatie binnen over de camera en dat betekend vaak dat we niet lang meer hoeven te wachten. Vermoedelijk krijgt de OM-D onder andere een bijzondere vorm van sensorstabilisatie.
OM-D

Olympus houdt voor haar camera's al geruime tijd vast aan stabilisatie in de camerabehuizing. Zo'n systeem laat de sensor over twee assen bewegen: van links naar rechts en van boven naar beneden. Volgens de geruchten krijgt de Olympus OM-D een sensor die over vijf assen kan bewegen. We verwachten een stabilistatie-systeem dat ook voor-en achterwaartste bewegingen en kantelingen om de as van de camera kan opvangen.

Klassiek

Qua uiterlijk zal de camera wel wat weg hebben van de klassieke OM-camera's, maar er zijn ook verschillen. Waren de analoge Olympus-toestellen nog erg hoekig, de nieuwe camera zal ook wat rondere lijnen hebben volgens digicame-info. Wel krijgt de camera waarschijnlijk een zoekerhuis dat lijkt op die van spiegelreflexcamera's met een pentaprisma. De kans is groot dat in dat zoekerhuis een elektronische zoeker met 1.44 miljoen beeldpunten zal schuil gaan. Olympus heeft een een externe EVF met die resolutie in het assortiment.

Leer

Leer en magnesium moeten de behuizing een hoogwaardige uitstraling geven. Je krijgt vermoedelijk de keuze een zwarte of zilveren behuizing, die tevens spatwaterdicht zal zijn. Drie instelwieltjes aan de bovenkant houden de bediening van de camera simpel en traditioneel. We verwachten overigens dat het menu, net als bij de Olympus PEN-modellen, een stortvloed aan instelmogelijkheden biedt.

Oled-scherm

Geruchten spreken verder over een kantelbaar oled-scherm met 610.000 beeldpunten. Het iso-bereik loopt volgens de bronnen van iso 200 tot iso 25600. Over de sensor is nog niets bekend, maar we verwachten niet dat Olympus af zal stappen van het (Micro) Four Thirds-formaat. Waarschijnlijk krijgen we begin februari de eerste officiele informatie over de Olympus OM-D, volgens de geruchten moet de camera eind maart al bij de fotowinkels in de schappen liggen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hugo de Jong

Ik heb na een X100, nu een Sony NEX-7 waar ik heel tevreden over ben, mits je er het juiste glas op zet. Maar als deze Olympus een iets grotere sensor mee krijgt dan zal het zeker een winner worden! Het gaat snel met de systeem camera's... gr. Hugo http://www.itookthispic.com

afbeelding van Peter van der Ham

Hij is zeker 1 april voor het eerst te koop

afbeelding van Peter van der Ham

Maar nu even serieus. De digitale Pen 3 serie laat de concurrentie op dit moment ver achter zich en de lite versie kost ca. 500 euro. Wie zit er dan op een SLR te wachten. En als je dan toch Olympus SLR wilt kopen is er de E5. Een fantastische camera die de laatste maanden ca. 350 euro goedkoper is geworden en daarmee een stuk concurrerender. Kortom laat Olympus maar schuiven. Ze moeten natuurlijk de fraude zaak wel overleven maar mocht dat niet het geval zijn dan adviseer ik Canon (of Sony) om de boel over te nemen

afbeelding van Anonymous

Laten we hopen voor Olympus dat dit een winner wordt. Na de introductie van de Fuji X Pro1 is de concurrentie nogmaals enorm aangescherpt. De specs van de OM-D zien er goed uit. Hopelijk is het ISO-bereik ook goed. Uiteraard zal dit nooit zo goed worden als een fullframe. Op kleuren zal Oly altijd blijven winnen, en dat zie in iedere foto die je maakt terug.

Hier meer info over de Fuji en de OM-D: http://www.creativenature.nl/