Meer details en richtprijs Fujifilm X-E1

jesse kraal 2275 1
Onlangs verschenen er foto's online van de Fujifilm X-E1, simpel gezegd een X-Pro1 zonder optische zoeker. Nu zijn ook de eerste specificaties bekend geworden. Niet geheel verrassend krijgt de X-E1 dezelfde sensor als de X-Pro1. Wel lijkt het prijskaartje een behoorlijk stuk aantrekkelijker te worden.

Niet alleen het uiterlijk van de recent uitgelekte Fujifilm X-E1 blijkt veel weg te hebben van de X-Pro1, ook de specificaties lijken aardig overeen te komen. Zo zal ook de Fujifilm X-E1 de bijzondere sensor met aangepast patroon van de kleurenfilters krijgen. Dit patroon maakt het gebruik van een lowpassfilter overbodig.

Fujifilm X-E1

Betere autofocus

Ook de maximale opnamesnelheid en de videomogelijkheden zijn gelijk aan die van de X-Pro1. Wel zou de autofocussnelheid verbeterd zijn en zal iso 25 beschikbaar zijn. Mogelijk kan Fujifilm deze verbeteringen ook nog doorvoeren in de X-Pro1 middels een firmware-update.

Geen optische zoeker, wel elektronisch

Behalve het ontbreken van een optische zoeker zijn er nog een aantal verschillen. Natuurlijk ontbreekt ook het hendeltje wat je bij de Fujifilm X-Pro1 gebruikt om te schakelen tussen de elektronische en de optische zoeker. De X-E1 krijgt overigens wel een elektronische zoeker, vermoedelijk hetzelfde exemplaar als de X-Pro1.

Verder zien we een ingebouwde flitser en geen vergrendeling op het instelwiel voor de sluitertijden. De body zal in zowel zilver als zwart beschikbaar komen.

Fujifilm X-E1

Onder de 1000 euro?

De echte verassing zou welleens de prijs kunnen worden, die blijft volgens Photorumors namelijk onder de 1000 dollar. Aangezien de Amerikaanse adviesprijs van de X-Pro1 gelijk is aan de Nederlandse als je het dollarteken veranderd in een euroteken, zal de X-E1 hier wellicht onder de 1000 euro blijven. Op de Photokina krijgen we het toestel waarschijnlijk officieel te zien. Daar zal Fujifilm ook het nieuwe 18-55MK f/2.8-4-zoomobjectief presenteren.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van F.Bom