Meer details en foto's Pentax Q10 en K-5 II(s)

jesse kraal 1703 0
Pentax zal op de Photokina de opvolger van de Q presenteren, de Q10. Deze krijgt een verbeterde sensor en een nieuw ontworpen behuizing. Verder zou de autofocus sneller en accurater moeten zijn en komen er nieuwe kleuropties voor de behuizing.

Pentax past het ontwerp van de behuizing aan, naar onze mening oogt de camera nu iets serieuzer. Ook zijn er nieuwe kleuren beschikbaar, deze dragen bij aan de wat hoogwaardigere uitstraling van het toestel. Een flitsschoen is nog altijd aanwezig, net als een groot keuzewiel aan de voorkant van het toestel. Bij de huidige Q beslaat het 3-inch lcd bijna de volledige achterkant, dat zal bij de Pentax Q10 waarschijnlijk niet anders zijn. Of het scherm wederom 460.000 beeldpunten telt of dat dit er wellicht 920.000 zullen worden is nog niet bekend.

Pentax Q10
Nieuwe kleuren en een aangepast ontwerp geven de Q10 een iets volwassener en hoogwaardig uiterlijk.

Nieuwe sensor

Hoewel met 12,4 het aantal effectieve megapixels gelijkt blijft, gaat het volgens photorumors ditmaal om een back-lit cmos. Het formaat blijft met 1/2,3-inch gelijk, de sensor is daarmee even groot als die in de meeste compactcamera's. Ook het iso-bereik (iso 100-6400) blijft hetzelfde, maar wellicht weet het nieuwe toestel wel betere prestaties te laten zien bij hoge isowaarden. Filmen kan met 1080p met 30 beelden per seconde, fotograferen kan met vijf beelden per seconde. Ook dat zijn geen verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger.

350 euro

Al met al lijkt er weinig nieuws onder de zon met de Q10. Hopelijk weet de camera in de praktijk een grotere afstand te nemen van zijn voorganger, cijfers vertellen immers maar het halve verhaal. Photorumors heeft het over een prijs van 35000 Yen, omgerekend zo'n 350 euro. Het is niet bekend of dit om de body of de kit gaat. Bij de huidige Q is het niet mogelijk de body los aan te schaffen, terwijl de straatprijs van de kits met een objectief rond de 350 euro zit.

Pentax Q10
Het kenmerkende filtsertje 'op een stokje' blijft bij de Q10 behouden.

Pentax K-5 IIs

Eerder lieten we je al foto's zien van de Pentax K-5 II en de K-5 IIs. Hoewel we toen nog niet wisten wat het verschil zou zijn tussen de twee versies, hadden we het vermoeden dat dit zou gaan om een versie zonder low-pass-filter. Photorumors bevestigt dit verhaal nu. Wellicht zal ons andere vermoeden, dat de K-5 II over de nieuwe 16-megapixelsensor met fasedetectie-af van Sony beschikt, ook waarheid blijken. Verdere informatie over de twee nieuwe toestellen ontbreekt nog, maar we verwachten niet veel verschillen ten opzichte van de huidige K-5. Wel komt er waarschijnlijk een geavanceerdere K-3 met 24,7-megapixelsensor.

Pentax K-5 II
De Pentax K-5 II en K-5 IIs verschillen waarsschijnlijk alleen door het ontbreken van een low-pass-filter op de laatstgenoemde.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse