Meer dan duizend woorden

Redactie 671 0
Bah jakkes, er lagen mooie meiden op grote sleeën bij de AutoRAI. Ik was bang dat je die erbij kreeg. Ik begreep niet waarom ze zo ontkleed waren. Er was geen zwembad en ik had al vrouwenproblemen genoeg, een jonger zusje.

Voor zover ik weet is het niet verboden gemanipuleerde foto's te verkopen, zelfs als deze 'nieuwswaarde' hebben. Redacteuren kiezen foto's die bij hun waarheid past, maar het is niet slim om met hete pixels 'gepakt' te worden. Uitgevers hebben boter op het hoofd wanneer zij de fotosjoppende fotojournalisten daarom ontslaan, alsof zij wel 'De Waarheid' in pacht hebben. Misschien willen uitgevers/redacteuren de indruk wekken boven fotojournalisten te staan, als betrouwbaar en waarachtig, terwijl zij eigenlijk 'hun waarheid' proberen te slijten!

"Wij worden van alle kanten bewerkt, gemanipuleerd en er wordt gepolariseerd, vertekend, geknipt, gekloond en geplakt, vooral met de waarheid."

Het draait allemaal om beeldvorming, niet om wat je ziet, maar om wat 'men' wil dat je ziet en dat heeft lang niet altijd met fotografie te maken.

Dit soort voorvallen geeft in ieder geval aan dat fotografen (lichtschrijvers) in eerste instantie geloofwaardiger zijn dan redacteuren/uitgevers. Het gezegde: “een foto zegt meer dan duizend woorden” bewijst dat wij productiever en eerlijker zijn (niet ieder beeld wordt gemanipuleerd) en dat wij scherper en kleurrijker schrijven dan de meeste redacteuren.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie