“Als ik wist hoe je een geweldige foto neemt, zou ik ermee stoppen.”

Martin Parr wint de Outstanding Contribution to Photography Award

Fabienne Keijzer 945 0
De Britse documentaire-fotograaf Martin Parr mag tijdens de Sony World Photography Awards 2017 de Outstanding Contribution to Photography Award in ontvangst nemen. De World Photography Organisation heeft hem uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze titel.

Martin Parr ontvangt de Outstanding Contribution to Photography Award

De toewijding en grensverleggende werkwijze waren voor de World Photography Organisation (WPO) de voornaamste reden om de prestigieuze prijs aan documentaire-fotograaf Martin Parr toe te kennen. Hij mag de Outstanding Contribution to Photography Award in ontvangst nemen tijdens de ceremonie van de Sony World Photography Awards 2017 in Londen.
© Martin Parr  Magnum Photos

Loopbaan van 40 jaar

Parr is al 40 jaar actief als fotograaf en legt op eigenzinnige wijze thema’s als vrije tijdsbesteding, consumptie en communicatie vast. Scott Gray, CEO van de WPO, zegt: “Martin Parrs werk rijkt buiten de gebruikelijke grenzen van de fotografie. Het laat zien dat dit medium een enorm krachtig communicatiemiddel is. Als kunstenaar heeft Parr een unieke visuele taal ontwikkeld die uiterst serieus is. Tegelijk maakt de inherente humor dat zijn werk universeel aanspreekt.”
© Martin Parr  Magnum Photos© Martin Parr  Magnum Photos

Martin Parr is in 1952 geboren in Epsom, Surrey. Via zijn grootvader maakt hij kennis met fotografie. Zijn vroege werk was in zwart-wit. In de jaren 1980 stapte hij over naar de sterke kleurenfotografie waar hij vandaag om bekend is. Daarvoor liet hij zich inspireren door fotografen als Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser en Joel Meyerowitz. Parr is sinds 1988 aangesloten bij Magnum Photos en werd in 2014 verkozen tot voorzitter van Magnum Photos International.
Parr is vereerd dat hij de prijs mag ontvangen: “Het is een grote eer om de Outstanding Contribution to Photography Award te ontvangen – vooral als je bedenkt dat grote namen als William Klein en William Eggleston mij voorgingen. Het is ook goed om te zien dat de WPO en Sony alle aspecten van de hedendaagse fotografie blijven steunen via deze tentoonstelling en deze onderscheidingen.”

Expositie Sony World Photography Awards in Londen

Tijdens de Sony World Photography Awards zal het werk van Parr van 21 april tot 7 mei 2017 te zien zijn in Somerset House in Londen. Er worden onder meer zwart-witfoto's uit het begin van zijn carrière getoond, samen met een selectie uit zijn bekendste werk, boeken en films. Daarnaast houdt de fotograaf op vrijdag 21 april een toespraak in de London School of Economics and Political Sciences. Mocht je hierbij willen zijn, tickets zijn hier te koop. 

Fotografie: © Martin Parr  Magnum Photos

Lees ook: Magnum fotograaf Martin Parr: “most of it is crap”

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne