Martin Gerlach - Masters of Photography

Martin Gerlach - Masters of Photography

Nadja Geskus 878 0
Voor het eerst wordt er een onbekende serie getoond van de Duits-Oostenrijkse fotograaf Martin Gerlach. Het Rijksmuseum zal deze vanaf 7 oktober tentoonstellen. De foto’s komen uit het boek Festons und Decorative Gruppen. Het is een boek wat kunstenaars gegbruikten ter inspiratie.

Martin Gerlach

De Duits-Oostenrijkse Martin Gerlach werd geboren in 1846 en stierf in 1918. Hij was industrieel ontwerper, maar stond daarnaast vooral bekend als uitgever van onder andere voorbeeldboeken. In 1893 publiceerde hij de eerste editie van Festons und Decorative Gruppen … aus Pflanzen und Thieren, Jagd-, Touristen- and andere Geräthen, waarvan het Rijksmuseum een derde (en tevens laatste) druk bezit.

Martin Gerlach  - Masters of Photography

Voorbeeldboeken

In de negentiende eeuw zorgden foto’s voor een revolutie. Een van de dingen die een ook in opmars kwam, was het voorbeeldboek. Voorbeeldboeken werden door kunstenaars gebruikt als inspiratie. In de negentiende eeuw werden eenvoudige composities van planten, dieren en voorwerpen afgebeeld. In de jaren 1890 was het genre op zijn hoogtepunt, de jaren waarin Martin Gerlach Festons und Decorative Gruppen uitgaf.

Informatie

Op zijn foto’s zijn uitbundige en eigenzinnige collages van planten, dieren en voorwerpen te zien. Martin Gerlach is van 7 oktober 2016 tot en met 8 januari 2017 te zien in de Fotozaal van het Rijksmuseum met vijftig van zijn bijzondere composities.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja