Martijn Gijsbertsen: voorlopige beoordeling

Redactie 1996 0
Fotograaf en Fotoacademie-student Martijn Gijsbertsen portretteert voor zijn eindexamen­project slachtoffers van homofoob en transfoob geweld. Wij volgen hem. Vijf docenten buigen zich zwijgzaam over zijn portfolio.

Koffielucht waait door de deuropening. Op de betonnen trap voor de pui roken docenten en studenten hun sigaret. Martijn wordt begroet en gefeliciteerd met zijn verjaardag. 'We hebben elkaar vier weken niet gezien, dus ik moet even bijpraten hoor', verontschuldigt hij zich. We zijn op de Fotoacademie Amsterdam.

Ze hebben hetzelfde doorgemaakt, de afgelopen vier weken. 'Iedereen heeft het druk gehad de afgelopen tijd, ik moest bijvoorbeeld nog nieuw beeld maken en er zitten foto's tussen die de docenten nog helemaal niet hebben gezien', zegt Martijn. Sommigen van de studenten die hem voor gaan, krijgen felle kritiek over zich heen. In de kleine lokalen ligt hun werk uitgestald.

Ik word gek

Twee zinnen worden vaak gebruikt: de meest kritische docent herhaalt: 'Ik vind dit niks' en stelt scherpe vragen, waarop sommigen zich met moeite verdedigen. Studenten wisselen pijnlijke blikken uit en fluisteren: 'Ik word gek'. Als het erom spant en een studente komt met hangen en wurgen door de beoordeling heen, komen de grapjes en vult de ruimte zich met gelach.

De beoordelingen vinden plaats in een ronde langs verschillende lokalen. Telkens legt een student in een volgend lokaal zijn werk klaar. Allemaal zijn ze bij de beoordeling van een ander en ze schromen niet om de docenten soms commentaar te geven op hun kritiek. Een brildragende vijftiger was vanochtend als eerste aan de beurt. Hij mocht met moeite door. Tijdens het vragenvuur van de docenten kwam hij met halve en ontwijkende antwoorden. Even later, bij de beoordeling van een blonde twintiger, hangt hij tegen een tafel aan, starend naar de vloer.

Vuurproef

Als de jury zich buigt over de foto's van Martijn, zijn er geen opmerkingen over inconsequentie of esthetiek. 'Je maakt een interessant statement', zegt de vrouw die hem hielp zijn portfolio samen te stellen. Even is het stil, dan wat geroezemoes. Ruud, creatief directeur en docent aan de Fotoacademie is al bezig met het invullen van de goedkeuring.

Martijn hoeft dus geen extra half jaar aan z'n opleiding te plakken. In de tweede week van juni mag hij eindexamen doen. Dan is het pas echt menens. 'Er zitten dan geen docenten, maar galleryhouders en art-directors. Zij hebben mij of m'n werk nog nooit gezien. Als het niet goed is, schieten ze je af. Ik ben dus wel blij dat de docenten zo kritisch zijn.'

Terwijl Martijn toekijkt, buigen vijf docenten zich zwijgzaam over het werk van Martijn.
Links: Ruud de Jong, creatief directeur fotoacademie. Rechts: Martijn Gijsbertsen.

Vervolg

Martijn heeft nog een maand de tijd om zijn afdrukken te perfectioneren en zich voor te bereiden op de vuurproef. Daarna is de expositie van zijn werk. Volgende maand lees je hier hoe het afloopt.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie