Mars Rovers maken kwart miljoen foto’s

Julian Huijbregts 1468
In 2003 stuurde de NASA de Spirit en de Opportunity richting Mars. De robots zouden 90 dagen lang foto’s terug sturen naar de aarde. Inmiddels vieren ze hun 5e verjaardag op de rode planeet.

Toen de twee Mars Rovers in 2009 hun eerste stappen deden op de rode planeet, had het  team van honderden medewerkers niet gedacht dat de voertuigen in 2009 nog zouden functioneren. Het team ging er vanuit dat de marsverkenners zo’n drie maanden hun werk zouden kunnen doen en daarna door slijtage en de extreme weersomstandigheden aan een einde zouden komen. De tweeling doet ondertussen al twintig keer langer zijn werk dan gepland en is nog in staat aan nieuwe missies te beginnen. Snelheidsmonsters zijn de Rovers overigens niet; sinds hun landing legden de Spirit en de Opportunity 21 km af.

Sinds hun landing op Mars begin 2004 hebben de twee Mars Rovers zo’n kwart miljoen foto’s gemaakt. In totaal werd 36 GB aan data terug naar de aarde gestuurd. De marsverkenners zijn uitgerust met vier camera’s, elk uitgerust met vierkante ccd-sensor van 12.29 x 12.29 mm met 1024 x 1024 pixels. De PanCam, een tweetal camera’s op ooghoogte gemonteerd, kan een 360 graden stereobeeld van de omgeving produceren in kleur. De PanCam heeft een brandpunt van 109mm (35mm equivalent) en opereert met een vast diafragma van F20.

Naast de PanCam is de NavCam gemonteerd, bedoeld voor navigatie van de marsverkenners. De HazCam, voor en achter het voertuig, uitgerust met fisheye-objectieven, waarschuwt de robot voor gevaarlijke objecten op het landschap. Zowel de NavCam als de HazCam hebben de afgelopen jaren ook veel relevantie wetenschappelijke informatie opgeleverd. De vierde camera is de Microscopic Imager, voor close-ups van objecten.

Uitgebreide informatie over de camerasystemen in de Mars Rovers (PDF)
Bekijk HD video ‘Five Years on Mars’


Mars Rover 'Artist Impression' (afbeelding: NASA)

Het marslandschap door de ogen van de Mars Rover. Meer beeldmateriaal is te zien in het online beeldarchief van de NASA op nasaimages.org