Marktonderzoek compacts met verwisselbare objectieven

Julian 695 0
In 2009 werden er in West Europa 80.000 compacte camera’s met verwisselbare objectieven verkocht, in 2010 zal dat flink stijgen naar 377.000 stuks. De markt voor dslr’s behoudt met 3.3 miljoen exemplaren echter een grote voorsprong.

Futuresource heeft onderzoek (pdf) gedaan naar de relatief nieuwe markt voor compacte camera’s met verwisselbare objectieven in West Europa. Volgens het onderzoeksbureau groeit deze markt flink dit jaar, maar heeft de traditionele spiegelreflex nog niets te vrezen.

In West Europa werden in 2009 volgens Futuresource 80.000 compacte camera’s met grote beeldsensor en verwisselbare objectieven verkocht. Een schijntje van de 3.2 miljoen dslr’s die dat jaar over de toonbank gingen.

Groei in 2010

Op korte termijn verwacht Futuresource flink groei in het nieuwe marktsegment. In 2010 denkt het bureau dat er in West Europa 377.000 exemplaren verkocht zullen worden. Bijna vijf keer zoveel als in 2009, maar veel minder dan de 3.3 miljoen dslr’s die naar verwachting verkocht zullen worden.

Verdere groei van het nieuwe segment wordt volgens het onderzoeksbureau afgeremd door ‘technologische factoren die de prestaties van de camera beïnvloeden’ en prijzen die gemiddeld hoger liggen dan een instap-dslr.

Canon en Nikon

Ook noemt Futuresource het instappen van Nikon en/of Canon in deze nieuwe markt een belangrijke invloed. Zowel Nikon als Canon hebben inmiddels toegegeven bezig te zijn met een kleine camera met verwisselbare objectieven, maar wanneer de twee giganten instappen in de markt is nog onduidelijk.

Photokina

Naar verwachting van het onderzoeksbureau zullen Panasonic, Olympus, Sony en Samsung, die momenteel samen goed zijn voor 20 procent van de markt voor camera’s met verwisselbare objectieven (zowel compact als dslr), op de Photokina-fotobeurs in september een nieuw offensief beginnen om de systemen aan de man te krijgen.