Marilyn Monroe expositie in Eduard Planting Gallery

Marilyn Monroe expositie in Eduard Planting Gallery

Mark Moed 2197 2
Marilyn Monroe is een van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld. De Amerikaanse actrice en zangeres groeide uit tot een sekssymbool in de jaren vijftig. Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert een expositie met unieke foto's van fotografen Milton Greene en Douglas Kirkland.

Marilyn Monroe was een van de meest bekende actrices van haar tijd. Ze werd ook beroemd door huwelijken en affaires met bekende mannen. De omstandigheden rond haar dood in 1962 zijn nog steeds niet helemaal opgehelderd. Ze was in ieder geval heel fotogeniek.

Milton Greene

Milton Greene(1922-1985) behoorde jarenlang tot de internationale top van mode en celebrity fotografen. Zijn werk werd gepubliceerd in beroemde bladen als Life, Harper's Bazaar, Look en Vogue. Zijn meest bekende werk wordt echter gevormd door zijn foto's van Marilyn Monroe. Hij maakte vanaf 1953 meer dan 5000 foto's van haar.

Douglas Kirkland

Douglas Kirkland(Toronto, 1934) werkte als fotojournalist bij Look Magazine en Life Magazine tijdens de jaren zestig en zeventig. Hij fotografeerde ook tijdens meer dan honderd speelfilms. Als mode- en portretfotograaf kreeg hij onder meer Coco Chanel, Charlie Chaplin, Andy Warhol, Angelina Jolie en Marlene Dietrich voor de lens. In 1961 maakt hij de beroemde fotoserie 'An Evening with Marilyn Monroe'.

De expositie 'Marilyn Monroe: The Woman who made Love tot the Camera' by Douglas Kirkland & Milton Greene' loopt van 9 januari tot 5 maart 2016, de galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13:00 tot 18:00.
Eduard Planting Gallery | Fine Arts Photography, Eerste Bloemdwarsstraat 2, Amsterdam

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Ben F. Franse

Zie ook de collectie over het archief dat 25 jaar werd otdekt door de Haagse Astrid Franse en waarover nu een boek is uitgebracht; online verkrijgbaar online op www.fiftiesstore.com of bol.com.

afbeelding van Ben F. Franse

Zie ook de collectie van het archief van de eigenaresse Emmeline Snively van de Blue Book Model Agency waar Marilyn Monroe 70 jaar geleden werd ontdekt; dit archief werd 25 jaar geleden ontdekt door de Haagse Astrid Franse van Bennies fifties en hierover is zojuist een boek verschenen "Before Marilyn" online verkrijgbaar op www.fiftiesstore.com of bol.com.