Mariëlle van Uitert – In scherfvest en burka

Julian 1291 0
Mariëlle van Uitert bracht onder bescherming van Defensie het werk van de Nederlandse ISAF-militairen in Afghanistan in beeld. Ook fotografeerde ze het werk van een hulporganisatie. De foto’s zijn te zien in het Legermuseum.

Beschermd door scherfvest en helm liep ze in juni 2008 mee met een patrouille van Nederlandse ISAF-militairen in Worsley en Khyber. In Kamp Holland legde zij het dagelijks leven vast van de daar werkzame Afghanen.

In opdracht van hulporganisatie HeathNet/TPO reisde zij vervolgens in juli gekleed in burka naar Kabul, Jalalabad en de provincie Nangarhar om een beeld te geven van het vroedvrouwenprogramma en de geestelijke en fysieke hulpverlening aan de Afghaanse bevolking.

De verschillen in fotografie en intimiteit van beide reportages staan symbool voor het verschil van werken van Defensie en hulporganisaties als HealthNet. Defensie richt zich op hulp bij wederopbouw en probeert de bevolking zoveel mogelijk tegen terreur te beschermen.  HealthNet heeft als missie de gezondheidszorg te herstellen in de oorlogsgebieden tijdens en na de oorlog.

Mariëlle van Uitert

De Nederlandse fotografe Mariëlle van Uitert fotografeert, zoals zij zelf zegt, vanuit het hart en legt gevoel vast. Zij richt zich in haar werk als documentair fotograaf niet op grijze gebieden waar de grenzen tussen goed en slecht, mooi en lelijk ogenschijnlijk verborgen liggen. Ze zoekt de werkelijkheid in onvertelde verhalen, daar waar mensen op z’n scherpst zijn en constant keuzes moeten maken om te overleven.


Foto © Mariëlle van Uitert


Foto © Mariëlle van Uitert


Foto © Mariëlle van Uitert


Foto © Mariëlle van Uitert