Mamiya toont prototype 645DF

Julian 836 0
Op de Photo Imaging Expo 2009 heeft Mamiya een nieuwe middenformaat­camera getoond. De 645DF is exclusief ontworpen voor gebruik met digibacks. Ook liet Mamiya een bijbehorende 80mm lens en batterijgreep zien.

Het ontwerpen van een camera zowel voor analoog als digitaal gebruik zorgde ervoor dat er compromissen gemaakt moesten worden. Met de 645DF stapt Mamiya daar vanaf, het nieuwe model is compleet afgestemd op gebruik in combinatie met een digiback. Mamiya heeft het ‘open platform’ hoog in het vaandel staan, digibacks van alle bekende fabrikanten kunnen dan ook gebruikt worden op de nieuwe camera. De 645DF beschikt over een Mamiya 645 AF lensvatting. Zowel objectieven met als zonder autofocus kunnen gebruikt worden. Met behulp van een adapter kun je ook objectieven uit de Hasselblad V-serie gebruiken.

Naast de nieuwe camera toonde Mamiya een prototype van de Sekor AF 80mm F2.8 LS D. Het is het eerste autofocusobjectief van de fabrikant uitgerust met bladsluiter. De sluiter haalt sluitertijden van 1/500e tot 16 seconden en heeft flitssynchronisatie op alle snelheden.

Voor de 645DF heeft Mamiya ook een batterijgreep ontworpen. De GB401 is uitgerust met AE-lock, AF-lock en sluiterknop. De greep is met name ontworpen voor portretfotografen, zodat ze comfortabel foto’s in portretstand kunnen schieten. De GB401 kan op verschillende manieren van stroom worden voorzien. Er is ondersteuning voor AA alkaline, herlaadbare AA batterijen en Lithium Ion accu’s.

Wanneer de Mamiya 645DF en de bijbehorende accessoires op de markt komen en tegen welke prijs is nog niet bekend.