Maker Polaroid-camera's klaagt GoPro aan om kubusontwerp actiecamera

Maker Polaroid-camera's klaagt GoPro aan om kubusontwerp actiecamera

PieterMolenaar 978 0
C&A Marketing, fabrikant van Polaroid-cameras onder licentie, klaagt GoPro aan. GoPro zou het kubusvormige ontwerp van de GoPro Hero4 Session hebben afgekeken van de Polaroid Cube en Cube+. C&A Marketing heeft hierop een ontwerppatent.

C&A Marketing, gevestigd in de Amerikaanse stad Newark in de staat New Jersey, bracht in januari 2014 de Polaroid Cube-actiecamera uit, in juni 2015 gevolgd door de Cube+. Voor dit kubusvormige ontwerp, met afgeronde hoeken en een grote bedieningsknop op een van de zijden, kreeg het bedrijf in mei 2015 een ontwerppatent toegekend.

Schending ontwerppatent

Juist dit patent zou GoPro met zijn Hero4 Session-actiecamera, die het in juli dit jaar introduceerde, hebben geschonden. Het Hero4 Session-ontwerp vertoont grote gelijkenissen met die van de Polaroid Cube en Cube+, met een kubusvormige behuizing met afgeronde hoeken, een lens aan de voorzijde en een bedieningsknop bovenaan.

Verkoopverbod

C&A Marketing heeft de rechtbank in Newark volgens CNBC gevraagd om een verkoopverbod voor de Hero4 Session. Ook wil het bedrijf een schadevergoeding, waaronder alle winst die GoPro tot op heden met de verkoop van de Hero4 Session heeft verdiend.

GoPro ontkent

GoPro ontkent dat het met de GoPro Hero4 Session het ontwerppatent van C&A Marketing geschonden heeft. Het bedrijf zegt dat het in 2014 al patentaanvragen voor het ontwerp van de Hero4 Session gedeponeerd heeft bij het Amerikaanse patentenbureau en dat deze aantonen dat het al langer dan C&A Marketing werkte aan een dergelijk ontwerp. De bewuste patentaanvragen van GoPro zijn nog niet gehonoreerd.